Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Potpisani ugovori

Za primorsko-goransku baštinu 24 milijuna kuna

Interpretacijski centar Rijeka
Foto: Hrvatska zajednica županija
Željela bih iskoristiti priliku i pohvaliti domaćine, Primorsko-goransku županiju i grad Rijeku, gdje je ugovoreno čak 2,8 milijardi kuna kroz 3318 ugovora i potpora - rekla je ministrica Gabrijela Žalac

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u Prirodoslovnom muzeju Rijeka potpisala je ugovore ukupne vrijednosti veće od 24 milijuna kuna za projekte Interpretacijski centar prirodne baštine Primorsko-goranske županije i Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici, od čega je skoro 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija.

Potpisivanju su prisustvovali župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Vojko Obersnel, rektorica Snježana Prijić-Samaržija, ravnateljica Javne ustanove "Priroda“ Sonja Šišić, predstavnici SAFU-a  i drugi gosti.

Ministrica Žalac istaknula je kako je potpisivanje rezultat predanog rada i partnerskog odnosa svih korisnika kao i institucija uključenih u Sustav upravljanja i kontrole EU fondovima.

Ministrica Gabrijela Žalac Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Za ravnomjeran regionalni razvoj dodatnih 434 milijuna kuna

- Željela bih iskoristiti priliku i pohvaliti domaćine, Primorsko-goransku županiju i grad Rijeku, gdje je ugovoreno čak 2,8 milijardi kuna kroz 3318 ugovora i potpora od čega je tijekom mandata ove Vlade ukupno ugovoreno 2,4 milijarde kuna bespovratnih sredstava - zaključila je Žalac.

Župan Komadina istaknuo je da je Primorsko-goranska županija najraznolikija županija u Hrvatskoj po prirodnoj baštini i bioraznolikosti kako biljnih tako i životinjskih vrsta.

- Primorsko-goranska županija na vrijeme je prepoznala važnost razvoja institucija poput Prirodoslovnog muzeja i Javne ustanove "Priroda" koja brine o zaštićenim dijelovima prirodne baštine. Upravo ta suradnje upućuje da smo naše znanje i struku iskoristili i dali svoj doprinos za razvoj ova dva projekta, da tu prirodnu baštinu prikažemo kao botaničke vrtove našim građanima, našim posjetiteljima i turistima. Zahvaljujem ministarstvu što je prepoznalo ovu priču uz apel da razriješi s vladom činjenicu da ovu domaću komponentu teško možemo financirati iz lokalnih proračunskih sredstava - zaključio je župan Komadina.        

Vojko Obersnel Obersnel: Rijeka prednjači po broju i vrijednosti projekata sufinanciranih novcima EU

Projekt Interpretacijskog centra prirodne baštine Primorsko goranske županije ukupno je vrijedan 16,17 milijuna kn. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je bespovratna EU sredstava u iznosu od 11,29 milijuna kn. Partneri Grada Rijeke u ovom projektu su Primorsko-goranska županija, Javna ustanova Priroda i Turistička zajednica grada Rijeke. Primorsko-goranska županija u projektu sudjeluje sa 3,3 milijuna kuna, a Javna ustanova „Priroda“ sa 213.000 kuna.

Nadalje, ukupna vrijednost projekta Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici je 8,18 milijuna kuna, nositelj Projekta je županijska Javna ustanove "Priroda", a  partneri Općina Ravna Gora  i Turistička zajednica općine Ravna Gora. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije o dodijelilo je bespovratna EU sredstava u iznosu od 5,006.600,96 kuna.

Sadržaj i koncept Centra temelji se na prezentaciji i promociji goranskog prostora kao mjesta suživota ljudi i velikih zvijeri, mjesta očuvanih krajobraznih i prirodnih vrijednosti.Ciljevi ovog projekta su višestruki, poticanje održivog razvoja u Gorskom kotaru, a među njima se posebno ističu: očuvanje prirodne baštine za buduće naraštaje, održiva valorizacija prirodne baštine, stvaranje tzv. „zelenih radnih mjesta“, izobrazba lokalnog stanovništva i posjetitelja, povećanje turističke privlačnosti i povećanje broja posjetitelja.

Zlatko Komadina niz projekata Komadina: U Primorsko-goranskoj županiji veliki investicijski ciklus