Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurska županija slavi i veliča velikane iz obitelji Zrinski i Frankopan

Otkrivena bista Nikole VII. Zrinskog Čakovečkog

Foto: Međimurska županija
Za 2024. godinu priprema se i proslava 360. obljetnice smrti Nikole VII, velikana iz obitelji Zrinski, jedinog koji je svojem imenu i prezimenu dodao pridjev Čakovečki

U knjižnici Nikola Zrinski u Čakovcu postavljena je bista Nikole VII. Zrinskog Čakovečkog, koju su financirali Grad Čakovec i Zrinska garda Čakovec. Autor je kipar Boris Leiner.

Bistu su zajedno otkrili gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, župan Matija Posavec i ravnateljica knjižnice Ljiljana Križan. Cividini je istaknula da je Nikola jedini Zrinski koji je svojem imenu i prezimenu dodao pridjev Čakovečki.

– Želja da se postavi ova bista krenula je još prije dvije godine, ponosan sam što smo to danas realizirali, a već planiramo i korak dalje, postavljanje spomenika na čakovečkom trgu, i to Nikole Zrinskog na konju. Samo ako se priča o našim Zrinskima te cijeni Nikola Čakovečki, razvija se Zrinska garda Čakovec i cijelo Međimurje – rekao je Bel.

Župan Posavec govorio je i o pripremama za obilježavanje 360. obljetnice smrti Nikole Zrinskog 2024.

– O nama ovisi koliko ćemo slaviti naše velikane, Zrinske i Frankopane, obitelji koje su ostavile veliki trag u europskoj povijesti – 
rekao je župan Posavec i dodao da je sa županom Primorsko-goranske županije,  Zlatkom Komadinom dogovorena suradnja 
na projektu “Putevima Zrinskih i Frankopana”.