Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
U Čakovcu, nakon Centra izvrsnosti iz prirodnih znanosti, otvoren i drugi centar društvenog smjera

Otvoren Centar izvrsnosti za poticanje nadarenih

Foto: Međimurska županija
Novi Centar obuhvaća dramsko-scensko stvaralaštvo, likovnu umjetnost i stvaralaštvo, nove medije i umjetnost te stvaralačko pisanje

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec pokrenula je Centar izvrsnosti iz umjetničkog područja Međimurske županije radi poticanja umjetničkog izražavanja darovitih učenika. Ovo je već drugi centar izvrsnosti koji je  pokrenula čakovečka Gimnazija.

Kraj koji cijeni kulturu

Prije dvije godine s radom je započeo Centar izvrsnosti iz biologije, kemije, fizike i matematike, koji svake subote okuplja stotinjak učenika. Novi Centar obuhvaća sljedeća područja: dramsko-scensko stvaralaštvo, likovnu umjetnost i stvaralaštvo, nove medije i umjetnost te stvaralačko pisanje.

- Međimurje je kraj koji cijeni kulturu i ulaže u rad s mladima u raznim područjima umjetnosti u okviru djelovanja raznih institucija i udruga. Nismo željeli postati konkurencija postojećem i kvalitetnom, nego smo željeli ići pod ruku brojnim aktivnostima koje imamo u našoj županiji na način da učenicima omogućimo rad s renomiranim umjetnicima i stručnjacima različitih profila koji će im otvoriti vrata svojih kreativnih procesa i podijeliti s njima svoje bogato iskustvo - kaže Zlatka Grahovec Soldat prof., jedna od voditeljica Centra.

Svako područje ima svoja dva voditelja, a to su Marta Horvat i Karmen Farkaš u likovnoj umjetnosti, Gabrijela Brljak i Aleksandra Pleh u dramsko-scenskom stvaralaštvu, Damir Rodiger i Nikola Mutvar u novim medijima te Vedrana Močnik i Zlatka Grahovec Soldat u stvaralačkom pisanju. Zasad okupljaju četrdesetak učenika. Veliku podršku pruža im ravnateljica Sandra Breka-Ovčar koju veseli odlična energija djelatnika i učenika škole.

- Prije nešto više od godinu dana došli smo na ideju da spojimo sinergiju učenika i djelatnika i pod jedan krov dovedemo  sve naše mlade umjetnike koji su raspršeni po Međimurju - ističe ravnateljica i dodaje da im je jedna od ideja i centar izvrsnosti za 
nastavnike.

- Drago mi je što u Gimnaziji otvaramo još jedan centar izvrsnosti koji je po mnogočemu jedinstven projekt u Hrvatskoj. Naši daroviti, visoko motivirani mladi ljudi imaju priliku razvijati svoje potencijale uz pomoć stručnjaka te im želim mnogo kreativnosti i novih ideja koje će im pomoći u procesu izgradnje i samoostvarenja, ali i pozicionirati Gimnaziju i naš obrazovni sustav još više na karti Hrvatske - napominje župan Matija Posavec.

Suradnja sa stručnjacima

Rad Centra izvrsnosti iz umjetničkog područja pozdravila je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. Višestruko nagrađivana učenica Ema Bilaver i sama je polaznica novog Centra izvrsnosti.

- Imamo priliku surađivati sa stručnjacima iz svih grana umjetnosti, pitati ih sve što nas zanima, a to nam je omogućilo da već sada razvijemo interes za neka nova područja s kojima do sada nismo bili upoznati - kaže Ema.