Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
KNJIŽNICA I ČITAONICA NIKOLA ZRINSKI

Otvoren prvi “Ruski kutak” u Hrvatskoj

1/2
Foto: Međimurska županija
Svečanost otvorenja "Ruskog kutka" uljepšali su članovi dječje vokalne skupine Malinka

U Knjižnici i čitaonici Nikola Zrinski u Čakovcu otvoren je “Ruski kutak” s oko 500 knjiga, zahvaljujući donacijama Udruge ruskog govornog područja u Međimurju Kalinka.

Konstituirana Županijska skupština Posavec: U ovom sazivu neće dominirati političke stranke

– Naša suradnja s Udrugom Kalinka razvijala se dugo godina kroz radionice, književne večeri i susrete, na kojima se rodila ideja da u Knjižnici otvorimo i kutak na ruskom jeziku. U Odjelu za odrasle sada osim Kutka za slijepe i slabovidne imamo i ovaj kutak kojim doprinosimo stvaranju tolerantnog, kulturno i jezično pluralističkog društva i razvijamo interkulturalni dijalog – rekla je ravnateljica Ljiljana Križan. “Ruski kutak”, prvi takav u Hrvatskoj, otvorila je prva tajnica Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Lobanova Marija Borisovna koja je zahvalila na velikoj podršci koju Udruga Kalinka i ruska manjina dobivaju pri realizaciji svojih projekata i inicijativa.

– Drago mi je što će se Međimurke i Međimurci moći bolje upoznati s najpoznatijim ruskim djelima i ruskom kulturom – istaknula je. Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividni kazala je da se Čakovec može podičiti multikulturalnošću.

– Kada je riječ o nacionalnim manjinama i očuvanju baštine, kulture i povijesti, Udruga Kalinka jedna je od najaktivnijih udruga ne samo u Međimurju, nego i u Hrvatskoj. Njihove manifestacije svjedoče o njihovoj ljubavi prema domovini i ruskom identitetu, a kruna njihova djelovanja je realizacija ovog projekta – rekao je župan Matija Posavec. Međimurje je kao županija Zrinskih 6. lipnja obilježilo 400. godišnjicu rođenja Petra Zrinskog, hrvatskog bana, pjesnika i vojskovođe.

Predstavljen projekt FIRESPILL Gradit će se Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite

– Simbolično, 6. lipnja rođen je i Aleksandar Sergejevič Puškin, utemeljitelj suvremenog književnog ruskog jezika. Jedna je to od poveznica naših dviju kultura, koju moramo još jače cijeniti te njegovati zajedničku povijest i baštinu – dodao je.