Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Predstavljen projekt FIRESPILL

Gradit će se Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Cilj projekta FIRESPILL je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu učinkovitijeg rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

U Domu kulture u Krvavcu u Općini Kula Norinska predstavljen je projekt FIRESPILL, a ovom prilikom potpisan je i ugovor o gradnji Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite u Kuli Norinskoj.

KLJUČAN Brodski će učenici pomoću dronova nadzirati poljoprivrednu proizvodnju

Suradnja s Kulom Norinskom

Ugovor su potpisali župan Nikola Dobroslavić i Šime Doko, predstavnik izvođača radova, tvrtke Doko građenje iz Metkovića, uz nazočnost zamjenika župana Joška Cebala i Žakline Marević, načelnika Općine Kula Norinska Nikole Krstičevića te ravnateljice agencije DUNEA Melanije Milić. Župan Dobroslavić ovom je prilikom naglasio da je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija u Hrvatskoj u povlačenju sredstava iz EU. Istaknuo je uspješnu suradnju Županije i Općine Kula Norinska koja se još jednom potvrdila kroz projekt koji je prijavila RRA DUNEA. Inače, vrijednost ugovora je nešto veća od sedam milijuna kuna, od čega je 85 posto sredstava iz fondova EU, a 15 posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija.

Cilj projekta FIRESPILL je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu učinkovitijeg rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Kroz projekt će se nabaviti sigurnosna oprema, hitna vozila na kopnu i moru, te će se sagraditi i uspostaviti spomenuti centri za naprednu obuku. Nositelj projekta koji okuplja 14 partnera iz Italije i Hrvatske je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a sjedište Centra bit će u Vučevici odakle će se koordinirati te educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća.

Unapređenje sustava

Splitski i neretvanski Centar uspostavit će trajnu prekograničnu suradnju s Trening-parkom Belvedere di Fabriano (regija Marche) u Italiji, koji će svoju infrastrukturu također unaprijediti ovim projektom. Dubrovačko-neretvanska županija na raspolaganju ima oko 12 milijuna kuna, a zahvaljujući tim sredstvima svim će planiranim aktivnostima i gradnjom Centra znatno doprinijeti unaprjeđenju sustava prevencije od požara i ostalih opasnosti na području doline Neretve i okolice. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo je informaciju da je u RH ugovoreno ukupno 11 strateških projekata, od čega se svi provode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a FIRESPILL je izdvojen kao financijski najvredniji. Projekt je ugovoren kroz Program prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020, te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a pripremu je odradila Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta ‘Znanjem do EU fondova’.