Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
KLJUČAN

Brodski će učenici pomoću dronova nadzirati poljoprivrednu proizvodnju

1/4
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Inovativna srednja škola M. A. Reljkovića prelazi u novu fazu razvoja bioekonomije i strukovne izvrsnosti. Izrada projektno-tehničke dokumentacije koštat će 1,7 milijuna kuna

U Slavonskom Brodu europskim sredstvima gradit će se Centar strukovne izvrsnosti u bioekonomiji. Projekt predstavlja novu razvojnu fazu strukovne izvrsnosti u Slavoniji, čiji je nositelj Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, najinovativnija hrvatska poljoprivredna škola, koja počiva na biotehnološkim istraživanjima i razvoju. Izrada projektno-tehničke dokumentacije koštat će 1,7 milijuna kuna, dok je vrijednost cijelog projekta procijenjena na 70 milijuna kuna.

OČUVANJE RADNIH MJESTA Jedan od prvih poteza novog župana: Posjet Čazmatransu i Čazmi

Daljnja nadogradnja

– Ovo je zapravo nastavak svih onih projekata koje radimo dugi niz godina, zasnovan na preporukama europskog strateškog plana u bioekonomiji. Za nas to znači adaptaciju i gradnju multifunkcionalne gospodarske dvorane i još dva objekta. Sve je vezano uz neke aktivnosti koje mi provodimo već godinama poput stočarske izložbe, a zatim i uređenje centra za digitalizaciju i automatizaciju radnih procesa te edukacijsko-demonstracijskog centra – istaknula je ravnateljica škole Marija Tomić.

Nositelj projekta Centra izvrsnosti je Brodsko-posavska županija, iz koje su već ranije najavili nove sadržaje i nadogradnju sadržaja u odgojno-obrazovnom sustavu, kako u srednjoj školi M. A. Reljkovića, tako i na brodskom Sveučilištu kao drugom partneru na projektu.

– Nastavno na sve programe koji se rade u školi i na sveučilištu, od kojih su neki edukativnog karaktera, a drugi praktične naravi, budući centar izvrsnosti podrazumijeva daljnju nadgradnju, edukaciju, nova učenja i naravno prezentaciju novih praktičnih sadržaja za poduzetnički sektor u poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je Željko Burazović, v.d. pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Uručena županijska javna priznanja Za Dan županije polaganje vijenaca i dodjela povelja

Priprema projekta

Stručnu i tehničku podršku u pripremi projekta pružio je Centar za razvoj Brodsko-posavske županije, koji će kroz ovaj projekt napraviti dokumentaciju vezanu uz navodnjavanje površina i proširiti prostore pod plastenicima i staklenicima. Riječ je o prostoru koji će poslužiti za strukovno obrazovanje učenika te demonstraciju novih suvremenih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

– U budućem centru za digitalizaciju i automatizaciju u poljoprivredi učenici će koristiti suvremene tehnologije u planiranju i nadgledanju proizvodnje, a u okviru zanimanja za geodeta dobit će i mogućnost rada s dronovima – rekla je Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za razvoj.