Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
OPĆINA IVANSKA

Otvoren spomen-park poginulim braniteljima

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Spomenik braniteljima napravljen je 1997., a zbog gradnje kružnog toka u središtu mjesta premješten je na novu lokaciju – u dvorište škole

U dvorištu Osnovne škole Ivanska svečano je otvoren i posvećen spomen-park poginulim hrvatskim braniteljima Općine Ivanska Željku Cindriću, Juri Medvedu i Ivanu Obrljanu. Spomenik je napravljen 1997., a zbog gradnje kružnog toka u središtu mjesta premješten je na novu lokaciju, u dvorište škole.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su odali obitelji poginulih, pripadnici braniteljskih udruga, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin. Tom prilikom župan Marušić u svom je govoru istaknuo kako se ova tragedija ne smije zaboraviti.

– Moja generacija tek je kretala u osnovnu školu i nismo dobrim dijelom ni znali što se oko nas događa. Ali najvažnije je da moja, a i generacije koje dolaze moraju znati za što su ovi hrvatski vitezovi poginuli. Pogotovo mi koji smo na pozicijama da radimo za dobrobit svih nas, da ovi hrvatski vitezovi i svi hrvatski branitelji nisu poginuli uzalud, da imamo Hrvatsku za kakvu su se oni borili i kakvu su sanjali – rekao je župan Marušić.

Nakon svečanog otvorenja župan je u pratnji domaćina obišao i tamošnju osnovnu školu i Dječji vrtić, a nazočio je i otvorenju izložbe „Ratni put 2. bojne 105. Brigade HV-a“ Mire Horvatića Mirze.

- Ovaj spomenik neka bude na ponos nama Ivančanima jer odavde krećemo odavati počast braniteljima diljem Hrvatske. Najprije zapalimo lampion ovim momcima, a onda idemo dalje – rekao je predsjednik udruge II/105. brigade HV-a Ivica Bok.

Načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin zahvalio je svim braniteljskim udrugama koje su mu dale podršku u ostvarivanju ideje 
o gradnji spomen-parka i županu Marušiću na suradnji.