Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
U Međimurju postoji selo u kojem nafta sama izvire iz jedinog preostalog okna

Otvorene nove turističke atrakcije u spomen na naftu i rudarstvo

Foto: Međimurska županija
U Murskom je Središću otvoren Spomen-dom rudarstva Cimper, a Spomen-park naftaštva otvoren je u Peklenici, gdje se i danas može izvaditi nafta

Međimurje je dobilo dvije nove turističke atrakcije – Spomen-dom rudarstva Cimper u Murskom Središću i Spomen-park naftaštva u Peklenici, selu u kojem tvrde da su prvo mjesto na svijetu na kojem se organizirano izvlačila nafta, tri godine prije nego u Pennsylvaniji u SAD-u. U Peklenici nafta sama izvire, u što se mogu uvjeriti i posjetitelji. Na otvorenju spomen-parka demonstrirano je  kako se pomoću kante nafta ili, po domaći, “pekel” vadi iz otvora.

Prva veća eksploatacija nafte u Peklenici počela je početkom 80-ih godina 19. stoljeća kada su austrougarske vlasti prepoznale 
potencijal pekleničkih naftnih polja. Prvi destilati od pekleničke nafte proizvedeni su 1859. godine. Danas u Peklenici postoji još jedno aktivno okno iznad kojeg je sastavljena “trojka” od tri drvena stupa pomoću koje se nekad crpila nafta.

 Za Međimurje je važnu ulogu imalo i rudarstvo. Eksploatacija ugljena počela je nakon Prvog svjetskog rata, a 1925. godine  počeli su radovi na otvaranju prve jame u Međimurju. Od svog osnivanja do zatvaranja 1972. godine iskopano je 4,593.961 tona ugljena ili prosječno 157.626 tona godišnje.

Rudnici su, kako je istaknuto, bili nositelji gospodarskog razvitka ne samo Murskog Središća nego i tog dijela Međimurja. Okna su zatrpana, a jedini sačuvani objekt je stari separator koji je služio za čišćenje rovnog ugljena od zemlje i njegovo klasiranje.

U prvoj je fazi u potpunosti obnovljen i prenamijenjen u suvremeni interpretacijski centar Spomen-dom rudarstva, a u drugoj, najavljeno je, slijedi sadržajno popunjavanje u koje su uključeni mještani i stari rudari prepričavanjem zanimljivih rudarskih zgoda, donacijom rudarskih alata i fotografija.

Spomen-dom rudarstva otvorio je najstariji živući rudar Franjo Bogdan.

Interpretacijski centar Spomen-dom rudarstva i Spomen-park naftaštva otvoreni su uz pomoć prekograničnog projekta Energy tour. Ukupna vrijednost projekta je 762.094 eura. Na Spomen-domu rudarstva Cimper obavljeni su i popratni građevinski i obrtnički radovi financirani iz proračuna Grada Mursko Središće, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Međimurske županije.