Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
2019. GODINA BIJELE RODE

Otvorenje plutajuće izložbe fotografija i predavanje o bijeloj rodi

Predavanje o bijeloj rodi
1/10
Foto: Grad Prelog
Izložba se može razgledati do 25. rujna

Sigurno mnogi nisu znali da je ova godina proglašena godinom bijele rode, a njezinu su važnost htjeli istaknuti i u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.

Prelog ZADOVOLJSTVO ZA PUBLIKU Održani Kazališni susreti na sjeveru – Prelog 2019.

U srijedu je održano predavanje o bijeloj rodi, a ujedno je i otvorena putujuća izložba fotografija. Međimurje je dio Europe u kojem aktivno gnijezdi i gdje se razmnožava bijela roda (Ciconia ciconia). Kvaliteta ovdašnjih prirodnih i doprirodnih staništa omogućava dostupnost hrane u sezoni gniježđenja i podizanja mladih od ožujka do kolovoza, pa se rode već generacijama vraćaju u zavičaj između Mure i Drave.

Javna ustanova za zaštitu prirode – Međimurska priroda u suradnji s Općinom Kotoriba proglasila je 2019. godinom bijele rode. Kotoriba je mjesto u Međimurskoj županiji u kojoj se bilježi najviše aktivnih gnijezda s najviše mladunaca. U jednom gnijezdu prstenovano je čak pet mladunaca.

Foto: Grad Prelog

Gdje rode grade gnijezda, koliko su gnijezda teška, čine se hrane, koliko imaju kilograma i još mnogo sličnih informacija čuli su prisutni (i naučili) kroz predavanje koje je održala Sara Janković iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Uz predavanje je organizirana putujuća izložba fotografija.

Međimurska priroda organizirala je natječaj na koji je pristiglo čak 58 fotografija, 23 fotografa i fotografkinja, a djelatnici Međimurske prirode za izložbu su odabrali 20 fotografija trinaestero autora. Izložbu je ukratko predstavio ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub. Izložba se može razgledati do 25. rujna.