Izbornik
Naslovnica Županije
Još uvijek nemamo razrađene alate za borbu

Ovisnost o internetu i modernim tehnologijama sve veći problem

NOVE ovisnosti najviše pogađaju mlade, istaknuto je na simpoziju
Foto: bpz.hr
Jedanaesti brodski simpozij o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima okupio je velik broj liječnika, psihologa, socijalnih radnika i drugih stručnjaka

Rizični faktori i ovisnosti – izazovi i perspektive" bila je tema 11. simpozija o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima koji je u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije i Medicinskog fakulteta u Osijeku održan u Slavonskom Brodu. Središnji je to događaj ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji je okupio velik broj liječnika, psihologa, socijalnih radnika i drugih stručnjaka u mreži zavoda za javno zdravstvo i institucija koje se u svom radu susreću s ovisnostima i rizičnim ponašanjem mladih.

Po 12 sati igraju igrice
Kako je istaknuto, u Službi za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti trenutačno je u evidenciji stotinjak opijatskih ovisnika na zamjenskoj terapiji i ta brojka je u stagnaciji. Nasuprot tome, u porastu je broj mladih koji konzumiraju alkohol, osobito među djevojkama. Nekada su na jednu ženu dolazila tri muškarca alkoholičara, a danas se taj broj praktično izjednačio. Treća, novija ovisnost kojom se bave u službi je kockanje, a četvrta, najnovija je internet. Radi se o problemu mentalnog zdravlja za koji stručnjaci zasad nemaju adekvatan odgovor s obzirom na to da još uvijek nisu utvrđene konkretne posljedice niti su provedena istraživanja koja bi ukazala na to koje su vrste liječenja najkorisnije.

– Ovisnost o modernim tehnologijama i internetu je sve veći problem. Zasad još nema puno roditelja koji nam dolaze u vezi toga, osim u slučajevima kada dijete baš 12 sati dnevno igra igrice, ali to je ono što nas čeka. Svi se pribojavamo toga, to stiže, a mi još uvijek nemamo nekih razrađenih alata i algoritama prema kojima ćemo se s tim boriti – kaže Senka Gabud Gjurčević, voditeljica službe.

Cilj simpozija, čijem je otvorenju nazočio i župan Danijel Marušić, bio je okupiti sve stručnjake koji se bave istom problematikom u zavodima za javno zdravstvo, bolnicama, školama, drugim institucijama i udrugama kako bi razmijenili iskustva i unaprijedili njihov rad.

Više slušati znanost
Iz Županije kao osnivača poručili su kako su ponosni na Nastavni zavod za javno zdravstvo i ljude koji tu rade. Ističu kako je riječ o jednoj od boljih zdravstvenih institucija, i to ne samo u znanstveno-istraživačkom, nego i u menadžerskom radu.

– Mislim da su ovakvi simpoziji itekako bitni, jer danas živimo u modernom, turbulentnom i brzom vremenu i vrlo su prisutne razne ovisnosti. Neke nove ovisnosti o kojima se možda prije 10 ili 15 godina nije ni govorilo, kao što je ovisnost o internetu i društvenim mrežama, najviše nažalost pogađaju mlade generacije, a naša budućnost je ako imamo zdravu mladu generaciju. Smatram da se upravo znanost treba najviše slušati. Po znanstvenim smjernicama trebaju raditi i obitelji i školstvo i cijeli društveni sustav, jer to je način da zaštitimo mlade – rekao je župan Marušić.

PREDSTAVLJENA je i knjiga generala u pričuvi Stjepana Adanića, koji je bio glavni hrvatski pregovarač za razmjenu ratnih zarobljenika i logoraša, a iznio je svoje svjedočenje o tom vremenu i događajima. Oko 50 tužbi u Beogradu čeka rješenje Tribina o ratnim zarobljenicima u Domovinskom ratu PROJEKTOM će se proširiti toplovodna mreža i osigurati mogućnost priključivanja kućanstava na geotermalnu mrežu Druga radionica vezana uz projekt "Topusko pametni termalni grad – Top Thermal City" ZAPALJENE su svijeće u spomen na sve one hrabre ljude Sjećanje na Vukovar i Škabrnju U obrani Vukovara sudjelovali su i brojni Vinkovčani