Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska 58 pregleda
Kulturno-turistička ruta

Oživljavanje otoka Krka, vinodolskog zaleđa i Gorskog kotara 'Putovima Frankopana'

Ruta Putevima Frankopana
Foto: Primorsko-goranska županija
U Dvorcu Nova Kraljevica bit će sjedište tročlane uprave kulturno-turističke rute, a kroz projekt je omogućeno i zapošljavanje dvanaest interpretatora

Sedamnaest kaštela i tri sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara čine Kulturno-turističku rutu 'Putovima Frankopana' za koju je Primorsko goranskoj županiji nedavno odobren iznos od 47,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz strukturnih fondova Europske unije. Riječ je o najvećoj pojedinačnoj donaciji koju je do danas Primorsko-goranska županija dobila za neki projekt.

Ukupno će u obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje turističkih proizvoda koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar, biti uložen 61 milijun kuna, dok će 22%  od ukupnog iznosa projekta podmiriti sami korisnici. Uz Primorsko-goransku županiju, koja je vodeći partner, u projektu sudjeluje još 12 partnera – gradovi Rijeka, Kraljevica, Čabar i Bakar, općine Lokve, Čavle i Općina Vinodolska, TZ Kvarnera, TZ Grada Rijeke, Biskupija Krk, Centar za kulturu Grada Krka i Prirodoslovni muzej Rijeka.

Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana" inspirirana je ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je  od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila  brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći. Projekt je  pokrenula Primorsko-goranska županija. Rutom je obuhvaćeno sedamnaest kaštela i dvoraca (Gradec, Krk, Nova Kraljevica, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Grobnik, Trsat, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski, Hreljin, Ledenice, Čabar, Severin na Kupi, Brod na Kupi i Stara Sušica) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje), priopćili su iz Županije

U okviru projekta, sredstva će biti uložena u uređivanje objekata. U Dvorcu Nova Kraljevica bit će sjedište tročlane uprave kulturno-turističke rute, a kroz projekt je omogućeno i zapošljavanje dvanaest interpretatora koji će tijekom cijele godine raditi u osam interpretacijskih centara gdje će tumačiti baštinu te biti zaduženi za poticanje suradnje na razini cijele rute, organiziranje lokalnih kulturnih i turističkih zbivanja, suradnju s umjetnicima, udrugama i građanskim inicijativama, OPG-ovima, ugostiteljima, turističkim zajednicama i agencijama.

Svaki interpretacijski centar razradit će jednu osnovnu temu koje će se međusobno nadopunjavati, pa će tako "Frankopani i 600 godina povijesti umjetnosti" biti tema dvorca Nova Kraljevica , "Frankopani i europska pismenost" kaštela u Krku, u Bakru će se pričati o Frankopanima i gospodarstvu, u Bribirskoj kuli o Frankopanima i europskom nasljeđu zaštite ljudskih prava, a na Trsatskoj gradini o Frankopanima i duhovnoj baštini Europe. Interpretacijski centar u Grobničkom kaštelu razradit će temu "Frankopani i Antemurale Christianitatis", dvorac u Čabru bavit će se Frankopanima i europskom fortifikacijskom graditeljskom baštinom, dok će interpretacijski centar Kaštela Zrinskih u Brodu na Kupi pričati priču o Frankopanima i bioraznolikosti Europe.

"Ovaj projekt predstavlja naš doprinos Gradu Rijeci u realizaciju projekta EPK 2020.  Pokrenuli smo ga pred 12 godina te se pokazalo da kad je nešto dobro planirano onda je to trajno. Kandidaturom Rijeke u EPK dali smo regionalni štih upravo našem gradu. Ono što ima Primorsko-goranska županija je iznimno bogata kulturno povijesna baština i bioraznolikost. Našu povijest moramo živjeti u sadašnjosti i trasirati je u  budućnost. To je naša dužnost i obaveza i mi je činimo", rekao je župan Zlatko Komadina u dvorcu Nova Kraljevica održana je konferencija za novinare. 

"Drago mi je da je ovaj projekt osmišljen na način da su u njega praktično uključene sve jedinice lokalne samouprave na području Primorsko-goranske županije koji imaju nešto vezano s poviješću knezova Frankopana. Ovaj projekt promovira našu povijesti i kulturno naslijeđe i šalje poruku o promišljanju naše budućnosti temeljem nasljeđa", rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.