Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Dobre vijesti na početku godine

Pacijenti odahnuli, u bolnicu se vraća onkološka ambulanta

U Općoj bolnici bjelovar ponovo počela raditi onkološka ambulanta
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Općoj bolnici Bjelovar povećan je limit HZZO-a za 6,2 milijuna kuna,a iz bolnice kažu kako je plan onkološkim pacijentima omogućiti kemoterapiju u njihovoj bolnici. Povećan je i limit za skupe ljekove te on sada iznosi gotovo dva milijuna kuna

Na samom početku godine odlične vijesti stižu iz Opće bolnice Bjelovar od kuda najavljuju ponovni početak rada onkološke ambulante. Spas je to za stotinjak onkoloških pacijenata koji će, nakon gotovo tri godine, svoje kontrole moći obavljati u bjelovarskoj Općoj bolnici. Veliku važnost početka rada te ambulante istaknuo je upravo jedan od pacijenata, Jovica Brkić, koji je do sada gotovo svakodnevno putovao u Zagreb na liječenje.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs Intervju sa županom Damirom Bajsom Nova bolnica je potrebna i koštat će 160 milijuna kuna

Imaju i onkologa

–Kada sam čuo vijesti o otvaranju onkološke ambulante, prošli su me trnci, ali oni pozitivnog naboja. Mi onkološki pacijenti posljednjih nekoliko godina osjećali smo se ostavljenima i zaboravljenima, a sada se napokon pojavio tračak nade – emotivan je bio Jovica prisjetivši se vremena kada je u Zagrebu provodio cijele dane kako bi primio kemoterapiju ili samo obavio kontrolu.

Onkoloških pacijenata, nažalost, ima sve više, a u njihovo ime Općoj bolnici i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koji su omogućili povratak ambulante, zahvalio se upravo Jovica Brkić poželjevši da se u bolnici otvori i mogućnost tretmana kemoterapije. Na njihove zahtjeve nije ostao gluh ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, dr. med. spec. Ali Allouch rekavši kako je njihov zadatak pacijentima omogućiti sve što im je potrebno. Onkologa su, kaže, pronašli, a idući poduhvat svakako je proširiti spektar liječenja onkoloških pacijenata, odnosno osigurati im mogućnost kemoterapije u svojoj bolnici.

Bolnica je također u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, ishodila povećanje limita za tekuću godinu, smanjenje duga za proteklu te je povećala broj liječnika.

Bolnica i županija u pregovorima su s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje povećali limit za čak 6,2 milijuna kuna, a nije izostalo niti povećanje limita za posebno skupe lijekove te on sada iznosi gotovo dva milijuna kuna. Upravo će povećani limit i Odluka Vlade RH o smanjenju duga Opće bolnice Bjelovar za čak 11 milijuna kuna, uvelike olakšati rad bolnice. Dug bolnice trenutno iznosi 41 milijun kuna, što je stavlja na dno ljestvice hrvatskih bolnica kada je riječ o nepodmirenim obvezama.

dječji vrtić potpisan ugovor Dobre vijesti za roditelje: u novoj godini niže cijene vrtića

Donacija župana

Izgleda kako je pozitivan rad bolnice privukao i prijeko potreban liječnički kadar jer protekle godine u bolnici se zaposlilo pet novih liječnika pa trenutno radi 79 liječnika specijalista i 56 specijalizanata od kojih je 11 novih primljeno, također, tijekom posljednjih godinu dana. Upravo je manjak liječnika potaknuo Bjelovarsko-bilogorsku županiju da uvede posebne poticaje kako bi zadržala, ali i privukla nove liječnike, a tome cilju trebao bi pomoći novi projekt Županije „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava – liječnike i medicinsko osoblje.“

– Ulaganjem u liječnike i medicinsko osoblje poboljšat će se uvjeti zdravstvene zaštite na području naše županije, ali i smanjiti nejednakosti u mogućnosti pristupa zdravstvenim uslugama. Možda najvažnija stvar jest povećan broj liječnika koji se protivi trendu odlaska istih koji vlada u Hrvatskoj. Svi postignuti rezultati su veoma pohvalni, zato se ja zahvaljujem ravnatelju i osoblju bolnice na svemu što je ostvareno – izjavio je župan Damir Bajs dodavši kako sve ove novosti otvaraju vrata bolnice za mnoge pacijente koji su do sada morali pomoć tražiti u drugim gradovima.

Župan je obišao i Odjel radiologije i uručio Odjelu donaciju u vidu Medicinske radne stanice koji je prihvatila voditeljica Odjela Anita Jug-Klobučić. Upravo na tom odjelu dnevno dođe između 150 i 200 ljudi dnevno i to rade kroz 9 raznih dijagnostičkih postupaka.

Predstavljeno 18 poticajnih mjera za razvoj poljoprivredne proizvodnje Za poljoprivredu Godišnji zakup mjesta na tržnici Grad sufinancira s 50 posto iznosa