Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
međimurska županija

Palijativni centar novi je strateški projekt u zdravstvu

Palijativni centar
1/2
Foto: Međimurska županija
Renata Bermanec iz udruge "Pomoć neizlječivima" upozorila je na sve veće potrebe za dodatnim timovima jer godišnje više od 600 osoba treba palijativnu skrb

U Tjednu palijativne skrbi župan Međimurske županije Matija Posavec susreo se s članicama Udruge Pomoć neizlječivima, čiji volonteri dugi niz godina predano pomažu obiteljima koje se skrbe za palijativne bolesnike. Predsjednica udruge Pomoć neizlječivima i koordinatorica palijativne skrbi u Međimurskoj županiji je Renata Bermanec, a s njom su na sastanku bile i suradnice Ines Kučej, Kristina Kostel, te volonterke Nedeljka Kanoti, Terezija Pavić, Marija Kovačić i Marija Kos.

Kvaliteta života

Uz rad u obiteljima, volonteri udruge dežuraju i u posudionici medicinskih pomagala u Katoličkom domu u Čakovcu utorkom i četvrtkom od 14 do 15 sati. Udruga djeluje od 2010. godine otkada se, zahvaljujući snažnoj suradnji s Domom zdravlja i obiteljskim liječnicima, Županijskom bolnicom, Zavodom za hitnu medicinu Međimurske županije te Zavodom za socijalni rad Čakovec, razvila u udrugu koja izravno utječe na rast kvalitete života u zajednici, zahvaljujući najdelikatnijem obliku podrške koju pružaju. Za razvoj ovog oblika skrbi koriste i projektna sredstva te pozdravljaju svaki srodan projekt koji poluči dobre rezultate u brizi za potrebite, poput projekta "Zaželi".

– Često naši volonteri jedini članovima obitelji pružaju oslonac jer ljudi još uvijek zaziru od odlaska psihologu ili psihijatru – kazala je R. Bermanec, koja je stručna znanja o palijativi stekla na studiju iz tog područja u Velikoj Britaniji. Upozorila je na sve veće potrebe za dodatnim timovima jer u županiji godišnje više od 600 osoba treba palijativnu skrb, a otprilike toliki broj pomagala iznajmljuje se na godišnjoj razini.

– Međimurska županija nastavlja podržavati rad Udruge Pomoć neizlječivima te ćemo sufinancirati zapošljavanje medicinskih sestara, liječnika te socijalnih radnika i psihologa, jer upravo za tim kadrom trenutačno vlada velika potreba u Udruzi, kako bismo mogli unaprijediti djelovanje. Dio potreba udruge, poput adekvatnih prostora za rad, bit će pokriven formiranjem palijativnog centra u dvorištu naših zdravstvenih ustanova – rekao je župan. Palijativni centar novi je strateški projekt u zdravstvu Međimurske županije u koji se ušlo punom snagom te je u tijeku izrada projektne dokumentacije vrijedna 122.000 eura. Projekt podrazumijeva adaptaciju i dogradnju paviljona VI, odnosno Feštetićeva majura u krugu zdravstvenih ustanova.

Za 25 pacijenata

Još 2019. godine iz tog zdanja preseljen je Odjel psihijatrije u obnovljeni prostor stare interne, u što je tada Međimurska županija uložila 15 milijuna kuna, te dugoročnim planiranjem priskrbila prostor koji će postati centar palijativne skrbi. Imat će kapacitet za 25 palijativnih pacijenata smještenih u 15 prostranih soba, a o pacijentima će se brinuti tim sastavljen od medicinskih sestara, fizioterapeuta, psihologa i liječnika specijalista. Dvije sobe uredit će se za tzv. respite care, tj. za privremeni boravak djece s razvojnim poteškoćama koje zahtijevaju 24-satnu skrb.

SVEČANOST otvorenja pratilo je otvorenje dokumentarne izložbe nazvane "Više od dužnosti" Dani židovske kulture i baštine u organizaciji Židovske općine Čakovec Župan Posavec: Židovska zajednica bila je utjecajna i ostavila uistinu dubok trag vlak Javni poziv Studenti i dalje besplatno vlakom Zlatna kuna Gospodarstvo Međimurje pri vrhu EU po razvijenosti