Izbornik
Naslovnica Županije
Dani židovske kulture i baštine u organizaciji Židovske općine Čakovec

Župan Posavec: Židovska zajednica bila je utjecajna i ostavila uistinu dubok trag

SVEČANOST otvorenja pratilo je otvorenje dokumentarne izložbe nazvane "Više od dužnosti"
Foto: Međimurska županija

Održani su tradicionalni Dani židovske kulture i baštine u organizaciji Židovske općine Čakovec u suradnji s veleposlanstvom Izraela u Hrvatskoj. Svečanost otvorenja pratilo je otvorenje dokumentarne izložbe nazvane "Više od dužnosti", koja govori od diplomatima koji su tijekom najvećeg progona Židova u Drugom svjetskom ratu i holokausta, suprotno politikama svojih vlada, pomagali Židovima. Riječ je o diplomatima koji su zaslužili medalju "Pravednik među narodima", priznanje koje je do 2022. godine dobilo 28.200 ljudi iz više od 50 zemalja. U Hrvatskoj ih je 130, a među njima i pokojni Tomislav Merlić, profesor iz Čakovca.

Uzvanike je pozdravio predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, dr. med., naglasivši da ga raduju projektne aktivnosti u Židovskoj općini koje su omogućile i višu razinu aktivnosti. Župan Matija Posavec osvrnuo se na suradnju Županije i Židovske općine Čakovec, kojom je samo u recentno vrijeme realizirano polaganje 56 kamena spoticanja u Čakovcu i Prelogu, spomena na žrtve holokausta iz predratne židovske zajednice Međimurja, kao i postavljanje spomenika Hanni Szenes u Perivoju Zrinskih, izraelskoj junakinji koja se borila protiv nacista u Drugom svjetskom ratu, a stradala je u koncentracijskom logoru, nakon što su je u Međimurju pronašli Mađari i predali nacistima.

– Židovski narod mnogo je kulture baštinio svijetu, a sveta mjesta Izraela kolijevka su vjere kojoj pripadamo. Židovska zajednica bila je utjecajna i na našem području, gdje je ostavila uistinu dubok trag. To nasljeđe cijenimo, o čemu svjedoči suradnja Međimurske županije i Židovske općine Čakovec, kao i niz publikacija o doprinosu i životu Židova u Međimurju, od knjige "Iz pepela čakovečke sinagoge – životopis Eve Schwarz", autora Branimira Bunjca, te knjige Aleksandre Ličanin o Evi Panić Nahir, počasnoj građanki Čakovca, do restauriranja Matične knjige Židovske općine Čakovec u Državnom arhivu za Međimurje, izložbe Židovi u Međimurju koju je priredio naš Muzej. Sve do ove manifestacije posvećene židovskoj kulturi i baštini, koju iz godine u godinu podržavamo – rekao je župan Posavec.

NASTUPILI SU folkloraši, pjevačke skupine, tamburaši, glumci, književnici i likovni umjetnici amateri Zajednica kulturno-umjetničkih udruga SMŽ U Sisku održana manifestacija 3. županijski pleter PROGRAM osiguranja pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju provodi se kontinuirano u vrtićima i osnovnim školama Cijena satnice među najvišima u državi Dubrovniku odobreno 253.912 eura za pomoćnike u nastavi UČENICI I UČITELJI odsad će imati kvalitetne uvjete rada, a uloga sporta u fizičkom, mentalnom, ali i društvenom razvoju djece nemjerljiva je, istaknuo je ravnatelj OŠ Bedenica Krunoslav Ujlaki Velika dvorana s teleskopskim tribinama s klupama i mala dvorana za gimnastiku "Bedenica je uz novu školu i dvoranu dobila europski standard"