Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Inovacija trojice učenika Industrijsko-obrtničke škole Slatina

Pametnu klupu osmislili i izradili od školskih otpadaka

Pametna klupa
1/2
Foto: Kristijan Toplak/Virovitičko-podravska županija
Na internetu smo vidjeli kako neka mjesta imaju hibridne klupe s punjačima za mobitele, odlučili smo i mi napraviti jednu, kaže Jurica

Dok su čekali prijevoz na putu do škole i natrag, oni nisu "zujali" besposleno, nego su upregnuli moždane vijuge i, praktički na autobusnom stajalištu, osmislili – vlastitu pametnu klupu. Da bude zanimljivije, tek su u 1. razredu srednje škole. Mladi inovatori su Jurica Šafar, Mate Dorčak te Davor Kristić, a đaci su Industrijsko-obrtničke škole Slatina, i to prva dvojica sjede u razredu Mehaničara poljoprivredne mehanizacije, dok je treći budući automehaničar. Riječ je, konkretno, o hibrid klupi i rasvjetnom stupu, postavljenima nedavno pred školom.

Izrađivali ih tri mjeseca

– Na interentu smo vidjeli kako neka mjesta imaju hibridne, pametne klupe s punjačima za mobitele, a kako svi imamo mobitele, odlučili smo i mi napraviti jednu – započinje Jurica.

traktor Srednja škola u Pitomači Novim traktorom lakše će obrađivati 23 hektra zemlje

S idejom i planom u glavi, u društvu pofesora Vedrana Runje, pokucali su na vrata ravnatelja Mladena Graovca.

– Rekli su mi kako žele napraviti nešto što bi im olakšalo da ne moraju trčati po razredima i tražiti punjače, nego da pod velikim odmorom, ili dok čekaju autobus i vlak, napune mobitel. Pitao sam što im je sve potrebno, a odgovorili su kako već imaju sve, vlastiti materijal, konstrukciju, vlastito znanje i želju – ponosan je ravnatelj.

– Iskoristili smo otpadni materijal koji nam je ostao iz ranije nastave – nadovezuje se prof. Runje, inače inženjer strojarstva.

Nedostajala im je, pak, solarna ćelija, no ni nju nisu morali kupiti. Obratili su se profesoru Ranku Čučkoviću koji je 2015. sudjelovao s učenicima na HEP-ovom natječaju "Instalateri misle zeleno" i tako su dobili akumulator i solarne ćelije, donacije HEP-a.

EU novac u Virovitičkoj županiji Stiglo čak 137,2 milijuna kuna Županija u 2018. 'povukla' najviše europskog novca po glavi stanovnika

Klupu su izrađivali učenici putnici jer bi nakon nastave, dok čekaju prijevoz, imali sat ili dva vremena za rad.

– Trebala su nam tri mjeseca, bilo je dosta teško jer smo radili s otpadnim materijalom – priča učenik Davor.

Puni 4 uređaja istodobno

Rezultat je, pak, klupa s četiri mjesta za sjedenje, dužine dva metra, i četiri USB vodootporna ulaza s integriranom redukcijom napona sa 12V na 5.2V. Istodobno je, tako, moguće puniti četiri uređaja.

– Protok je struje u punjačima dva ampera pa se mobiteli ili tableti vrlo brzo pune – navodi prof. Runje.

Uz klupu je rasvjetni stup, a LED svjetlo u njemu ugrađeno je, primjerice, od neiskorištene LED trake iz elektro odjela škole.

– Solarni panel puni akumulator, kada je sunčano, a akumulator ima pretvarač koji pretvara energiju za punjenje mobtela. Kada sunce zađe, pali se svjetlo – opisuje Jurica Šafar.

– Htjeli su pokazati da oni mogu, a to je iznad svega. Sve su sami postavili! Nisu mi dali ni da vidim dok ne bude sve gotovo. I to je tek početak, obećali su ići sve do električnog automobila, a u nove projekte će se uključiti i trgovci, krojači...– kaže ravnatelj Graovac, čija škola broji 252 učenika u osam nastavnih programa.

Postavljanjem hibridne klupe u krugu škole, a svjesni modernih trendova, nastoje, ističe on, zadržati učenike na području škole prilikom odmora i slobodnih aktivnosti.

Poučavaju ih tako o obnovljivim izvorima energije, razvijaju svijest o zaštiti okoliša, a klupa je i pokazni model budućim naraštajima učenika.

zavod za zapošljavanje Pozitivan trend Zaposlenih 864 više nego u ožujku prošle godine

Mobitel je među prvima prikopčao na klupu i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Odličan je ovo primjer kako nastavu učiniti zanimljivijom, staviti ju izvan klasičnih okvira. i kako učenike pridobiti za rad na inovacijama. Takvi su učenici potrebni našoj županiji jer oni znaju doprinijeti razvoju ne samo obrazovanja društva, nego i razvoju kompletnog gospodarstva. Pozitivan je to primjer i kako škola može potaknuti učenike da rješavaju problem na poduzetnički način, ali i pripremiti ih na ono što ih čeka poslije škole, a to je svakodnevni život s promjenama i u obrazovanju i u inovacijama – podcrtao je župan Andrović.

Lahorka Weiss Nova ravnateljica Lahorka Weiss na čelu Zavoda za hitnu medicinu