Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija nudi milijun kuna potpore za poticanje razvoja županijskog turizma

‘Pandemija će proći, a turisti će ponovno dolaziti. Zato podupiremo poduzetnike’

Foto: Zagrebačka županija
Maksimalni iznos potpore je do 70.000 kuna, ili 60 posto prihvatljivih troškova po korisniku

U protekloj, a ni u ovoj godini korona nije bila “blaga” prema poduzetništvu, a posebno jak udarac dobio je sektor turizma. Kako bi pomogla onima koji od ove grane biznisa preživljavaju, Zagrebačka županija raspisala je milijun kuna vrijedan natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima u turizmu.

TRAJU DO 31. OŽUJKA Krenule prijave za nagradu “Rudolf Perešin”

Tko ima pravo na potporu?

Otvoren je do 1. travnja, a korisnici sredstava mogu biti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva, ustanove, zadruge i obrti subjekti malog gospodarstva koji se bave turizmom i žele povećati standard i kvalitetu usluge i ponudu u hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj poput kuća za odmor, hostela, planinarskih i lovačkih domova itd.

– Pandemija će proći, a turisti će ponovno dolaziti i upravo zato podupiremo poduzetnike da daju dodatnu vrijednost svojim smještajnim kapacitetima. Turizam u Zagrebačkoj županiji ima veliki potencijal, a osim novih hotela sve je više ruralnih kuća za odmor koje su se pokazale kao pun pogodak – rekao je župan Stjepan Kožić. Bespovratna sredstva dodjeljuju se za obnovu i opremanje smještajnih jedinca te razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja poput bazena, wellnessa i drugih rekreacijskih, sportskih i zabavnih sadržaja. Prema tekstu natječaja dostupnog na web-stranicama Zagrebačke županije, sufinancirati se mogu troškovi koji se odnose na radove, opremu i usluge za projekt koji se prijavljuje. Maksimalni iznos potpore koji pojedini korisnik može dobiti je do 70.000 kuna, odnosno do 60 posto prihvatljivih troškova, pri čemu je važno istaknuti da investicija mora iznositi minimalno 75.000 kuna.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Podržana peticija o ukidanju cestarina

Domaći turizam cvate

Prijave na natječaj moguće su na dva načina, od kojih je prvi elektroničkim putem, koristeći sustav e-Prijave. Potrebno je ispuniti odgovarajući obrazac i učitati skeniranu dokumentaciju u sustav, a nakon završetka prijave prijavni obrazac treba isprintati, potpisati, ovjeriti i u roku od sedam dana poslati na adresu Županije u Ulici grada Vukovara u Zagrebu. Druga je varijanta “po starom”, a to je da se poštom ispunjeni prijavni obrazac zajedno s dokumentacijom pošalje na istu adresu.

Turistička zajednica Zagrebačke županije prošle je godine, spomenimo usput, pokrenula dvije kampanje, “Odmor nikad bliže” i “Around Zagreb”, i to kako bi privukla domaće goste.

– U teškoj turističkoj godini ipak bilježimo dobre rezultate. U našim smještajnim objektima boravilo je 11% više domaćih gostiju i taj trend će sigurno imati uzlaznu putanju. Pandemija je otvorila neke nove prilike za iznajmljivače jer je naglasak bio na kućama za odmor kao epidemiološki najprihvatljivijim oblikom smještaja – rekla je direktorica turističke zajednice Ivana Alilović.