Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Podržana peticija o ukidanju cestarina

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Riječ je o inicijativi gradova koji su peticijama zatražili ovaj potez s obzirom na to da troše velike iznose samo da svakog dana dođu na posao i natrag

Jednoglasnom odlukom članovi Županijske skupštine Zagrebačke županije na prošlotjednoj su sjednici podržali inicijative građana Jastrebarskog i Ivanić-Grada te okolnih općina koji traže ukidanje plaćanja cestarina na dijelovima autoceste A1 i A3 te rješavanje problematike rasvjete čvora Jastrebarsko.

Novac se može iskoristiti za izgradnju Poduzetničkim zonama i inkubatorima 3,5 milijuna kuna županijske potpore

Podsjetimo, riječ je o inicijativi građana ovih gradova koji su peticijama zatražili ovaj potez s obzirom na to da troše velike iznose samo da svakog dana dođu na posao i natrag. Ukidanje cestarine, naglasili su, olakšalo bi im tranzit do glavnoga grada.

– Susreo sam se s predstavnicima obiju inicijativa građana i obećao da ćemo prijedlog uvrstiti na dnevni red Skupštine. Već sutra ćemo ga uputiti Hrvatskim autocestama i resornom ministarstvu i nadam se da će se ovog puta nepravda prema našim građanima koji svaki dan plaćaju autocestu na putu do svoga radnog mjesta, fakulteta, bolnica ispraviti – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Ovo je bila samo jedna od tema sjednice Skupštine, na kojoj je prihvaćena i odluka o izmjenama i dopunama Statuta Zagrebačke županije radi usklađenja s novim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Prema njoj, u sljedećem sazivu Županijske skupštine umjesto dosadašnjeg 51 člana bit će njih 47.

OPĆINE I GRADOVI PRIHVATILI PRIJEDLOG ZA HUMANITARNU GESTU Zajedno će financirati režije za stan u Zagrebu

S novim zakonom usklađene su i naknade za vijećnike koje u ukupnom godišnjem neto iznosu ne smiju premašiti iznos od 16 tisuća kuna. Skupštinari su, između ostalog, zeleno svjetlo dali i programima razvoja ekološke poljoprivrede i pametnih sela u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine.