Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Kopački rit

Park prirode posjetilo više od 28.000 ljudi, ali stranaca je manje

Kopački rit
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Individualnim posjetiteljima zanimljiv je, kaže Forjan, i novi program - slušanje rike jelena. Taj program nude u razdoblju trajanja rike, tijekom rujna, a osim slušanja, uključuje i promatranje odnosno fotografiranje

Park prirode Kopački rit u prvih osam mjeseci ove godine posjetilo je nešto više od 28.000 posjetitelja što je oko tri tisuća posjetitelja više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, ali je broj stranih posjetitelja nešto manji, doznaje se u toj Javnoj ustanovi u kojoj nude i novi program u parku - slušanje rike jelena.  

U prvih osam mjeseci 2017. Kopački rit posjetilo je ukupno 25.623 posjetitelja, a do 31. kolovoza ove godine zabilježen je dolazak njih 28.317. Među njima lani je bilo 6721 strani posjetitelj, a ove godine 5694.

Špilja Vrlovka Mora se najaviti U špilju Vrlovku može se svaki dan od 13 do 16 sati

Rukovoditeljica Odsjeka za prihvat i edukaciju posjetitelja Renata Forjan rekla je kako je razlog manjem broju inozemnih posjetitelja iznimno nizak vodostaj koji je utjecao na manji dolazak riječnih kruzera.

- Posjećivanje Kopačkog rita ovisi najvećim dijelom o vanjskim utjecajima, često se to odražava na provođenje turističkih aktivnosti pa se i uz najbolje pripreme za sezonu naglo može promijeniti broj posjetitelja - pojašnjava Forjan.

Za javnu ustanovu Park prirode (JUPP) Kopački rit slijedi zimski dio sezone. Forjan napominje da su posjetitelji najviše zainteresirani za standardne programe i vožnju brodom, a ima ih i zainteresiranih za vožnju čamcima ili kanuima.

Kopački rit Završeno zimsko prebrojavanje U Kopačkom ritu zabilježeno ukupno 70 vrsta ptica

- Vožnja turističkim vlakom u ponudi je cijele godine, a u zimskom razdoblju povećava se interes za to jer zbog niskih temperatura nema plovidbe - rekla je Forjan.

U Kopačkom ritu od ove godine postoje i edukativni programi za osnovne škole „Putevima duha u močvari” i za srednje škole „Zaštićena područja RH” koja se sve više traže jer na zanimljiv način predstavljaju ekološke vrijednosti Parka.

Individualnim posjetiteljima zanimljiv je, kaže Forjan, i novi program - slušanje rike jelena. Taj program nude u razdoblju trajanja rike, tijekom rujna, a osim slušanja, uključuje i promatranje odnosno fotografiranje.

Kopački rit Kopački rit Najveća europska močvara s desetak organiziranih izletničkih ruta