Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Veliki projekt

Park prirode Učka: gotovo 50 milijuna kuna za infrastrukturu i razvoj

Projekt Učka 360 stupnjeva
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Ostvarivanjem projekta stvorit će se uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, unaprijedit će se turistička ponuda, doprinijeti produljenju turističke sezone i ukupnom društveno-gospodarskom razvitku destinacije, poručuju iz Parka prirode Učka

Javna ustanova Park prirode Učka, pokrenula je zajedno s partnerima Općinom Kršan  i Udrugom BIOM  projekt 'Učka 360 stupnjeva', kojim se predviđa izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon, tri volontersko-informacijska centra, interpretacijskog centra te razvoj više inovativnih programa.

Opatija Najveći porast u predsezoni Rekordna turistička godina: Kvarner za blagdane posjetilo 70.000 gostiju

Prema podacima iz Parka prirode Učka, objavljen na njihovim internetskim stranicama, ukupna vrijednost Projekta 'Učka 360°' je 49,9 milijuna kuna. Od toga  su 38,5 milijuna ukupni prihvatljivi troškovi, koje u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ sufinanciraju Europska unija s 32,7 milijuna bespovratnih kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3,4 milijuna kuna. Ostatak novca osigurali su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i partneri.

Ciljevi projekta su unaprjeđenje sustava posjećivanja i edukacije u Parku prirode Učka u svrhu održivog korištenja prirodne baštine, povećanje privlačnosti i raznolikosti sadržaja razvojem infrastrukture i programa za posjetitelje te podizanje razine znanja posjetitelja o Parku prirode Učka.

pruga Potpisan sporazum Kreće izrada dokumentacije za obnovu pruge Škrljevo - Rijeka - Jurdani

Središnje mjesto projekta je izgradnja Centra za posjetitelje Poklon, koje će se realizirati rekonstrukcijom i prenamjenom stare gospodarske zgrade u moderan višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno-upravnim sadržajima.

Kako ističu iz Parka prirode Učka, ostvarivanjem projekta stvorit će se uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, unaprijedit će se turistička ponuda, doprinijeti produljenju turističke sezone i ukupnom društveno-gospodarskom razvitku destinacije

Projekt 'Učka 360 stupnjeva', koji je u srijedu predstavljen u Opatiji, provodit će se  do travnja 2021. godine.

Društveni dom u Fužinama Općina Fužine Novi Društveni dom imat će logopedski kutak i informativni punkt za mlade