Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska 4241 pregleda
Katastrofa u Imotskoj krajini

'Pčele ugibaju jer su gladne, u prirodi nema ničega, sve se osušilo'

pčele
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Pčele je trebalo hraniti cijelog proljeća jer je led sve uništio, potom ponovno cijelog ljeta zbog suše, a kako nema meda pčele će trebati hraniti i dalje

– Evo našeg truda i muke. Užas! Sve je mrtvo – govori Željko Tomas, pčelar iz Imotskog i upravitelj Braniteljske zadruge Pauk-Čeka čiji i ostali članovi koji se bave pčelarstvom imaju iste probleme. Obišao je jučer pčelinjak i ostao zatečen pomorom pčela.

– Katastrofa, kao u svakoj poljoprivrednoj grani na području Imotske krajine – širi ruke Tomas i objašnjava da pčele ugibaju jer su gladne. U prirodi nema ničega, sve se osušilo zbog velike suše i nemaju od čega preživjeti. Meda gotovo uopće nema, pčele se ne uspijevaju ni prehraniti, a hrana je skupa, što na kraju završava ovakvim pomorom kao u Tomasovim košnicama.

Veliki iznosi za pčelare

Jedna pogača košta 12 kuna, traje oko tri dana, a kada imate 130 košnica i situaciju da je pčele trebalo hraniti cijelo proljeće jer je led sve uništio, potom ponovno cijelo ljeto zbog suše, a kako nema meda pčele će trebati hraniti i dalje pa je jasno da je riječ o velikim iznosima za pčelare.

– Kada sve pomnožite, vidjet ćete da nam trebaju tone pogača, a meda smo samo na jednoj lokaciji imali vrlo malo, a drugdje ništa. Postoje pčelarske udruge, Pčelarski savez Splitsko-dalmatinske županije i Pčelarski savez Hrvatske, ali ih očito ne zanimaju pčelari i problemi onih koji ne sele svoje pčele u Liku ili Slavoniju – kaže Tomas i zaključuje kako je ova godina katastrofalna za pčelare u dalmatinskom zaleđu i Imotskoj krajini. – Pčela ne jede kamen, suho grmlje ili travu, njoj treba cvijet, kojega nema. A mi nemamo mogućnosti da svoje pčele vozimo u Liku, Slavoniju ili Bosnu. Nitko o nama ne vodi računa niti nam pomaže u bilo kojem smislu – tvrdi Tomas i dodaje kako u Slavoniji savez svoje pčelare pomaže.

Prvu štetu zadao mraz

– Ne tražimo novac, treba nam sufinanciranje pogače ili šećera jer jednostavno ne možemo kupiti hranu za pčele. Savez zanimamo samo kada se plaća članarina. Mi kao zadruga smo pravna osoba i plaćamo 3,5 kuna po košnici plus članarinu, a kao fizička osoba dvije kune po košnici i članarinu – žali se Tomas i dodaje kako je mraz odnio gotovo sve na području Imotske krajine, a sad je velika suša sve dokrajčila. PZ Pauk-Čeka proizvodi ekološki, domaći med, a nedavno su se Večernjem listu požalili na nelogičnosti u pravilniku za dobivanje etikete “Med iz Lijepe Naše”, nakon čega su nelogičnosti uklonjene pa se mogu pohvaliti i tom etiketom. Ali, nastavi li se ovako, moći će ih lijepiti samo na prazne staklenke.