Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija

Pet odgojno-obrazovnih institucija kreće u energetsku obnovu

energetska obnova
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell/Ilustracija
Radovi su vrijedni gotovo 17,5 milijuna kuna, a od tog je iznosa gotovo devet milijuna kuna osigurano kroz Operativni program konkurentnost i kohezija, istaknuo je Fond

Pet odgojno- obrazovnih institucija iz Zagrebačke županije uskoro kreće u energetsku obnovu zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz EU fondova: dječji vrtić i osnovna škola iz Vrbovca, zaprešićka Osnovna škola Ljudevit Gaj, dječji vrtić Ciciban iz Velike Gorice te Glazbena škola Jastrebarsko, izvijestio je u četvrtak Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Radovi na tih pet ustanova vrijedni su gotovo 17,5 milijuna kuna, a od tog je iznosa gotovo devet milijuna kuna osigurano kroz Operativni program konkurentnost i kohezija, istaknuo je Fond.

Potpisivanju ugovora o sufinanciranju s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravkom Ponošom prisustvovali su ravnatelji dječjih vrtića i škola te gradonačelnici Velike Gorice Dražen Barišić, Vrbovca Denis Kralj, Zaprešića Željko Turk te Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Ukupno je prema rezultatima poziva koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u odgojno-obrazovnim ustanovama prihvaćeno 223 projekta za koje je odobreno 348 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

"Fond je prijaviteljima pomagao u pripremi dokumentacije, što je bio zahtjevan posao, no to se u konačnici pokazalo kao odličan model koji je rezultirao s 96 postotnom prolaznošću", rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Najavio je kako će Fond i nadalje biti na raspolaganju korisnicima za savjetovanja tijekom provedbe i financijskog praćenja projekata.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, koji je ujedno i predsjednik Udruge gradova, istaknuo je da tako veliki broj ugovora predstavlja daljnji iskorak u poboljšanju standarda, kako u odgojnim ustanovama, tako i u njihovim osnivačima, gradovima i županijama.

"Ti projekti u budućnosti donose manji trošak za energente jer će obnovljene zgrade u prosjeku ostvariti uštedu od 66 posto u odnosu na sadašnju potrošnju energije. Mladima će se na ovaj način osigurati kvalitetniji i ugodniji uvjeti za učenje i igru", rekao je Turk.