Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska 84 pregleda
NE PROPUSTITE DANE PIVA

Pivari i pivoljupci iz čitave Hrvatske stižu u Daruvar

Dani piva
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Mali nezavisni pivari iz Hrvatske već godinama izvrsno surađuju, a kao plod te suradnje rodila se i inicijativa za osnivanje Udruženja hrvatskih malih nezavisnih pivovara

Dani Piva u Daruvaru iz godine u godinu privlače sve više ljubitelja piva, craft proizvođača, poznavatelja pivske kulture te onih željnih odlične zabave. Manifestacija u organizaciji Pivovare Daruvar od ove godine odvija se uz pokroviteljstvo Grada i TZ Daruvar, a održat će se u petak i subotu, 18. i 19. kolovoza.

Prvi puta Dani piva održani su 2011. godine, a do danas su postali respektabilan festival u svojoj regiji. Najstarija hrvatska pivovara dom je omiljenog Staročeškog piva, a njega sasvim sigurno neće nedostajati na tradicionalnoj daruvarskoj manifestaciji koja ove godine izlazi iz kruga Pivovare na glavni gradski trg, Trg kralja Tomislava, kojeg će okupirati pivari i pivoljupci iz čitave Hrvatske.

U petak 18. kolovoza u 20 sati posebno uređeni 'Beer Garden', smješten u ulici koja spaja glavni gradski Trg i čuveni daruvarski Park, ugostit će '5th Element Day', promociju brend linije 5th Element. Upravo ona zauzima značajno i vrijedno mjesto na hrvatskoj craft sceni pa je tako zaslužila i vlastitu promociju na Danima piva. Za glazbenu pratnju bit će zadužen Swing Time Kvartet iz Daruvara, a osim glazbe i vrhunskog piva bit će tu i izložba fotografija te promocija knjiga, filmova i lokalnih festivala, ali i lokalna gastronomska ponuda.

Linija piva 5th Element plod je znanja i umijeća majstora pivara Kreše Marića, domaćina ove promocije, koji je do sada osmislio pet fenomenalnih craft piva koja svako za sebe priča priču o umjetnosti stvaranja piva iz samo četiri sastojka, uz neophodan dodatak petog, a to su ljubav i zanatska vještina majstora pivara.

Susret craft pivara iz daruvarske regije i cijele Hrvatske održat će se u subotu od 10 sati na glavnom daruvarskom Trgu kralja Tomislava. Varionica, Nova runda, Zmajska, Križevačka i Lab pivovara te novoosnovane male nezavisne pivovara Zeppelin i Pitko iz regije stekle su prepoznatljivost i obožavatelje među sve većom populacijom poznavatelja vrhunskog craft piva. Zato će i ove godine ukrstiti čaše i točionike na šanku dugom preko 20 metara, te gostima daruvarskih Dana piva potočiti svoje stare i nove uratke.

Inicijativa za osnivanje Udruženja malih neovisnih pivara Hrvatske

Mali nezavisni pivari iz Hrvatske već godinama izvrsno surađuju, a kao plod te suradnje rodila se i inicijativa za osnivanje Udruženja hrvatskih malih nezavisnih pivovara. Na Danima piva u Daruvaru ova će inicijativa po prvi puta biti i službeno predstavljena. Cilj je Udruženja educirati javnost o craftu, njegovoj kvaliteti i standardima, te promovirati craft pivo i standarde kvalitete kroz zajedničku etiketu 'logo' koji bi nosila piva članica Udruge.

Osim toga, organizator priprema brojna pivska sportska nadmetanja „Pivske igre“, te ispijanje Staročeškog piva na šanku također dugom više od 20 metara na glavnom gradskom Trgu, uz degustiranje daruvarskih i čeških specijaliteta.

Vrhunac Dana piva u Daruvaru kao i do sada veliki je završni koncert na glavnom gradskom Trgu. Pivo će se ove godine piti uz legendarnu Crvenu jabuku. Koncert počinje u 21 sat, a atmosferu će kao predgrupa zagrijavati grupa Time Out.