Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitskodalmatinski župan Blaženko Boban najavio početak radova na cesti čvor Vučevica – tunel Kozjak za dva mjeseca

Plenković: Godinama nije bilo takvih ulaganja u SDŽ, sjajna su!

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Prometnica od Solina do Omiša najsigurniji je projekt u novom operativnom programu Vlade RH

– Splitsko-dalmatinska županija u mandatu naše Vlade ugovorila je više od 7 milijardi kuna iz europskih fondova za brojne razvojne projekte. Posebno važna tema za nas je i politika očuvanja radnih mjesta. Naime, milijardu i 500 milijuna kuna isplaćeno je radnicima u privatnom sektoru za očuvanje 75.000 radnih mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pomogavši tako 15.000 poduzeća – istaknuo je premijer Andrej Plenković koji se s ministrima Vilijem Berošem i Olegom Butkovićem te državnim tajnikom Tončijem Glavinom u Splitu susreo sa županom Blaženkom Bobanom, njegovim zamjenicima Antom Šošićem i Stipom Čogeljom, pročelnikom Kabineta župana Davorom Pavićem te pročelnikom Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damirom Gabrićem.

Renesansa obale

Istaknuto je kako su se razmotrili svi razvojni projekti važni za Splitsko-dalmatinsku županiju, posebice vezano uz prometnu 
infrastrukturu. Razgovaralo se i o budućim ulaganjima, kao i o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji.

– Govorili smo i o investicijama u luke, a mi tu politiku zovemo renesansa hrvatske obale. Ulaganja u ovoj županiji su sjajna i takvih ulaganja nije bilo desetljećima. Vlada će kao i do sada pomagati Splitsko-dalmatinskoj županiji u njezinu brzom razvoju – rekao je Plenković i naglasio kako razvoj prometne i lučke infrastrukture unapređuje razvoj gospodarstva i turizma.

Dodao je kako se do listopada ove godine očekuje i završetak tzv. zapadne rampe u Split kojom će se rasteretiti prometne gužve u gradu.

Župan Blaženko Boban naglasio je da ga veseli što je došao kraj pripremnim radnjama za velike infrastrukturne projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji su najavljivani.

– To je zapadna rampa, nadvožnjak na Širini, tunel Kozjak s pristupnim cestama, obilaznica Omiša koja bi trebala ove godine biti gotova. Do konca mjeseca bit će pokrenuti radovi na nadvožnjaku na Širini, a za dva mjeseca će biti pokrenuti i radovi na cesti 
čvor Vučevica – sjeverni portal tunela Kozjak – rekao je Boban.

Cesta Solin – Omiš

Posebno je izdvojio izgradnju nove prometnice od Solina do Omiša koja je tijekom ljetnih mjeseci jedna od najprometnijih u Hrvatskoj, s višesatnim zastojima i zakrčenjima prometa na njoj.

– Ministar Butković je izvijestio da je to najsigurniji projekt u novom operativnom programu Vlade Republike Hrvatske iz europskih sredstava – rekao je Blaženko Boban.

Dodao je kako je važnost prometnice Solin – Omiš usporediva s izgradnjom Pelješkog mosta.