Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Nije bilo stajanja

Preplivali su čak 25,5 kilometara iz Osijeka do Gospina svetišta u Aljmašu

plivanje do Aljmaša
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Čak 25,5 kilometara preplivali su Antonio Milardović i Boris Zubčić iz Osijeka do Gospina svetišta u Aljmašu

Čak 25,5 kilometara preplivali su Antonio Milardović i Boris Zubčić iz Osijeka do Gospina svetišta u Aljmašu. Uskočili su u Dravu u Osijeku u 8.10 sati, temperatura rijeke bila je između 19 i 20 Celzijusa, a zraka tek 16. Isplivali su u Aljmašu u 13.40, proveli su u vodi, dakle, ravno pet i pol sati.

- Nije bilo stajanja, i jeli smo tako da su nam kolege koje su nas pratile u čamcu na veslima dodavale kanapeiće sa slaninom. Bacali su nam ih vodu kao tuljanima. Prijatelj nam je poklonio slaninu tešku 8,3 kilograma, svu smo ju lagano pojeli, ali uz pomoć pratnje u čamcu – smješka se Milardović. Njemu je 40, a Zubčiću 51 godina.

- Ne trenutke je bilo izuzetno naporno, čak mi je i odustajanje prolazilo kroz glavu, pred kraj je Dunav silovito tiskao Dravu natrag pa smo se morali žešće boriti s vodom, hvatali su nas i grčevi, ali bilo bi nam neugodno odustati – priznaje Milardović.

U čamcu je bila, inače, i jedna medicinska tehničarka, u slučaju da im zatreba pomoć. Najviše su se, naime, brinuli zbog temperature vode koja je bila osjetno niža nego zadnjih dana, odnosno da ne dođe do pothlađivanja. Zanimljivo je kako je Zubčić još prije osam godina jednom već plivao istu dionicu, i to sam, bez pratnje, a trebala su mu za to samo četiri sata.

Obojica su, inače, osječki ugostitelji. Plivanjem do Aljmaša htjeli su promovirati to svetište, a hodočašće su posvetili poginulim braniteljima. Na blagdan Velike Gospe njih su dvojica i ranijih godina, kažu, hodočastila u to svetište, ali pješice ili automobilima.