Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Izgradnja infrastrukture u Luci Brod

Plovnom Savom do gospodarskog razvoja

Foto: bpz.hr
Projekt je vrijedan 109,5 milijuna kuna

Nadogradnja lučke infrastrukture, preusmjeravanje tereta s cesta i željeznice na plovne puteve te poticanje integracije unutarnjih plovnih puteva u prometnu mrežu Europske unije neki su od glavnih ciljeva projekta gradnje i unapređenja infrastrukture u Luci Slavonski Brod. Projekt vrijedan 109,5 milijuna kuna sufinancira se iz Instrumenta za povezivanje Europe, kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj te sredstava Lučke uprave Slavonski Brod.

mine 23 godine nakon rata Brodsko-posavska županija bit će razminirana do kraja godine

– Razvijamo niz projekata koji se odnose na unutarnje plovne puteve, a jedan od njih je i luka u Slavonskom Brodu. Jako smo sretni da nakon dodjele bespovratnih sredstava svjedočimo napretku projekta u kojem se nakon 18 godina vide veliki pomaci. Vjerujem da ćemo dogodine, možda u ovo vrijeme, svjedočiti i njegovom završetku –rekao je Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture.

Ravnatelj Lučke uprave Marijan Jurić napomenuo je kako je Luka Slavonski Brod dokazala da plovnost rijeke Save mora biti veća od deset mjeseci te da se tako dobiva spoj s Dunavom i Crnim morem, odnosno izlaz na roterdamsku i druge luke.

– Izuzetno nam je drago što je Lučka uprava Rijeka napravila zagrebačku obalu i otvorila novi vez od 400 metara koji će omogućiti dolazak novih kontejnera u Luku Rijeka, a dio tih kontejnera završit će u Slavonskom Brodu i zato je u tijeku proširenje kontejnerskog terminala, neovisno o ovome projektu – istaknuo je Jurić.

Spremni za izvanredne situacije Projekt JENTRAP provode Brodska županija i Grad Šabac Sava ne poznaje granice: Zajedno u obranu od poplava

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković poručio je kako će završetkom infrastrukturnog opremanja lučkog područja brodskoposavskim poduzetnicima biti omogućeno korištenje rijeke Save kao plovnog puta i riječnog prometa kao najjeftinijeg u uvozu i izvozu njihovih materijalnih dobara i proizvoda.