Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždinska županija

Pobratimljeni Hrvati i Slovenci u zajedničkom projektu o migrantima

Pobratimljeni Hrvati i Slovenci u zajedničkom projektu o migrantima
Foto: Varaždinska županija
Općina Maruševec i slovenski Rogatec zajedno provode projekt "Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana", koji je Maruševec s partnerom iz susjedne države prijavio u program "Europa za građane" i dobio 10.000 eura bespovratnih sredstava

Općina Maruševec u Varaždinskoj županiji i slovenski Rogatec potpisali su povelju o bratimljenju. Te dvije općine zajedno provode projekt "Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana", koji je Maruševec s partnerom iz susjedne države prijavio u program "Europa za građane" i dobio 10.000 eura bespovratnih sredstava.

Volonteri Društva Crvenog križa Varaždinske županije, koji su pomagali migrantima za vrijeme migrantskog vala, iznijeli su svoja iskustva, a u raspravu su se na okruglom stolu uključili i građani.

- Migranti su izazov za EU i moramo im pristupiti s puno solidarnosti i humanosti jer je to problem koji se tiče svih nas i ne može se riješiti bez nas. Potrebno je osiguravanje granica Unije, zajednička politika o azilu, kao i uspostavljanje povratka migranata. Sva iskustva koja smo čuli, razmišljanja i zaključci koje smo kroz edukativni seminar donijeli i raspravili na okruglom stolu pretočit ćemo u dokument preporuka o tome kako pristupiti formiranju politika i procedura zajedničkog reagiranja EU zemalja u odnosu na migrantsku krizu, i taj dokument poslati predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj - istaknuo je zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša.

Povelju o bratimljenu su potpisali načelnik Maruševca Damir Šprem i načelnik Rogateca Martin Mikolič.

- Potpisivanjem Povelje o bratimljenju doprinosimo pozitivnom razvoju naše dvije općine, ali i prekograničnoj suradnji na dobrobit cjelokupnog napretka ljudi u Hrvatskoj i Sloveniji. Nećemo se više bazirati samo na suradnju u kuburaškim natjecanjima, već ovo bratimljenje vidimo kao početak suradnje na području gospodarstva, kulture i sporta naših općina. Imamo dobre ideje i iako znamo da ne možemo promijeniti politike naših država, moramo doprinijeti zajedništvu dviju država barem na ovoj lokalnoj razini - rekao je načelnik Šprem.