Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska 2603 pregleda
Nastavnici i roditelji protiv uvođenja jednosmjenske nastave

Pobuna u brodskoj školi: Došli pregraditi učionice, ravnateljica ih nije pustila

OŠ Antuna Mihanovića
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Grad, koji je osnivač škole, želi pregraditi učionice kako bi se omogućio jednosmjenski rad, no s tim se ne slažu roditelji i učitelji

Iako je do početka nove školske godine ostalo samo nekoliko dana, najavljeni radovi na pregrađivanju učionica radi uvođenja jednosmjenske nastave u slavonskobrodskoj OŠ Antuna Mihanovića još nisu ni počeli. Naime, predstavnici Grada kao osnivača te tvrtke koja izvodi radove došli su u školu kako bi krenuli s radovima, ali ravnateljica Snježana Vinarić odbila im je predati ključeve školske zgrade.

– Učiteljsko vijeće i Školski odbor donijeli su odluke kojima se protive pregrađivanju učionica. Svojim potpisima podržali su ih i roditelji, koji se također ne slažu s ovakvim načinom jednosmjenskog rada. Stoga nisam dala ključ škole izvođaču radova jer bih time prekršila zakon – istaknula je ravnateljica. Nastavnici ističu kako se jednosmjenska nastava uvodi nasilno. Kažu da za to ne postoje uvjeti i da se time narušavaju pedagoški standardi koji jasno propisuju da se učeniku moraju osigurati dva i pol četvorna metra površine u učionici. Stoga su prošli tjedan organizirali izvanredni sastanak s roditeljima.

– Preinakama koje Grad predlaže dobili bismo učionice u kojima po zakonu može sjediti najviše 14 učenika. Što ako ih se sljedeće godine upiše 17 ili više? – zapitao se tada voditelj Područne škole, učitelj Mario Tandarić. Iz Grada uzvraćaju kako je odluka na koju se poziva ravnateljica nepravovaljana jer je za nju glasalo samo troje od sedam članova Školskog odbora. Iz toga je, tvrde, vidljivo kako je prekršena zakonska procedura. – Ovdje nije riječ o prenamjeni učionica, kao što je navedeno u odluci, nego o radovima na pregradnji prostora. Time će se osigurati uvjeti za pohađanje nastave u jednoj smjeni, što će pridonijeti poboljšanju kvalitete rada – kažu u gradskoj upravi. I škola i Grad zatražili su očitovanje Ministarstva obrazovanja.