Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Počeli radovi na projektu vrijednom gotovo 5,5 milijuna kuna

Počela gradnja Obiteljskog centra u Virovitici

Foto: Kristijan Toplak
- Virovitica i Virovitičko-podravska županija, kad su posrijedi projekti, korak-dva su ispred ostatka Hrvatske, a primjer je i ovaj projekt - istaknuo je ministar Marin Piletić

Počeli su radovi na novom Obiteljskom centru u Virovitici. Riječ  je o projektu vrijednom gotovo 5,5 milijuna kuna koji se u stopostotnom iznosu financira novcem EU. Novi prostor, istaknuto je, bit će kvalitetna baza za sva važna društvena i obiteljska pitanja, u vezi s kojima će korisnici moći dobiti besplatan savjet i potrebnu pomoć, kao što je, primjerice, psihosocijalni tretman radi prevencije nasilničkog ponašanja.

Iskustvo i stručnost

-  Imamo iskustvo i stručan kadar, znamo raditi i uspijevamo odoljeti izazovima s kojima se suočava cijelo društvo. Treba nam 
uključenost svih aktera, od regionalne, lokalne zajednice, treba nam uključenost svih institucija i svih građana da bismo dobili rezultate koje želimo – naglasila je Marija Bajan Prokl, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitica, koji je nositelj projekta.

Buduća zgrada Obiteljskog centra sadržavat će suvremeni prostor za individualni i grupni rad, dvorane za stručna predavanja i sve drugo potrebno za pružanje prijeko potrebne pomoći osjetljivim skupinama ljudi. Prostor u Strossmayerovoj ulici Centru za socijalnu skrb darovao je Grad Virovitica, koji je ujedno i partner u projektu.

– Iako ovaj Obiteljski centar gledam kao simbol nečega gdje bih volio da korisnika bude što manje, činjenica je da je on u našem društvu neizostavan. On pokazuje da je Virovitica društveno i socijalno osjetljiv grad prema svojim najranjivijim skupinama – 
rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Novi Obiteljski centar vrata će otvoriti sljedeće godine i pružati usluge za cijelu Virovitičko-podravsku županiju.

– Obiteljski centar pružat će podršku i pomoć najranjivijim osobama u našem društvu, obiteljima, djeci. Kako je rekao gradonačelnik Kirin, projekti jesu i ceste i aglomeracije, ali mislim da nema većih projekata od onih koji se tiču ljudi. Upravo usluge koje će pružati Obiteljski centar sigurno su još jedna od demografskih mjera kojima potičemo ostanak mladih u Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji, uza sve ostale projekte koje provodimo – rekao je župan Igor Andrović.

Otvorenju radova nazočio je i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, čije je ministarstvo osiguralo dodatna sredstva potrebna za završetak javne nabave i tako omogućilo nastavak provedbe projekta.

– Virovitica i Virovitičko-podravska županija, kad su posrijedi projekti, korak-dva su ispred ostatka Hrvatske, a primjer je i ovaj projekt. Naime, Hrvatski je sabor u veljači ove godine donio izmijenjeni Zakon o socijalnoj skrbi, kojim se sustav socijalne skrbi mijenja tako da se od centara za socijalnu skrb izdvajaju obiteljski centri kao podrška obitelji u savjetodavnom tretmanskom modelu rada. Dok će drugi tek početi s odvajanjem, u Virovitici se već gradi takav obiteljski centar – naveo je Piletić.

Centar za podršku

U Virovitičko-podravskoj županiji provodi se i projekt “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje”. Nositelj je Županija, u suradnji s projektnim partnerom Udrugom S.O.S Virovitica, a u projektu sudjeluje i HZZ. Projekt kojemu je vrijednost 10,015.896 kuna financira se u stopostotnom  znosu iz Europskoga socijalnog fonda. Njime će se rekonstruirati objekt socijalne namjene, tzv. sigurna kuća za organizirano stanovanje žrtava nasilja u obitelji, i time osigurati smještajni kapaciteti za 11 korisnika, od čega će dva smještajna kapaciteta biti prilagođena osobama s invaliditetom, čime će se zadovoljiti potražnja za prostorom za privremeno stanovanje krajnjih korisnika. Projekt završava ove godine.