Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Mađarska vlada u potpunosti će financirati projekt koji je upravo startao

Počeli radovi na gradnji Prve osnovne škole u Petrinji

1/2
Foto: SMŽ
Mađarska vlada za gradnju petrinjske škole odobrila je pojedinačnu najveću donaciju nakon potresa

Postavljanjem kamena temeljca počeli su radovi na novoj zgradi 1. osnovne škole Petrinja, čiju će gradnju potpuno financirati mađarska vlada. Zgrada stare škole u potresu je jako oštećena te se odlučilo graditi novu, na lokaciji starog Gavrilovića, nedaleko od uništene škole. Županija sisačko-moslavačka je osigurala lokaciju u Ulici Mije Srnaka, stručni nadzor i voditelja građenja te će po završetku gradnje opremiti školu, sve to uz financijsku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Crkva i svetište

– Nakon katastrofalnog potresa na ovom području reagirali smo odmah s pomoći u hrani i stambenim kontejnerima jer je bila zima i loši vremenski uvjeti. No, počeli smo razmišljati kako pomoći s nečim dugoročnim, za razvoj i budućnost. Te smo se odlučili na izgradnju nove škole – rekao je u Petrinji državni tajnik za vjerske i etničke odnose Ureda predsjednika mađarske vlade Miklós Soltész.

Uz novu školu u Petrinji mađarska vlada je odlučila izgraditi i novu crkvu u Žažini, koja je  srušena u potresu te sudjelovati u obnovi svetišta Majke Božje u Remetama.

– Za tu namjenu mađarska vlada odobrila je više od 190 milijuna kuna. To je golemi iznos,  no i Hrvati i Mađari imaju izreku da se prijatelji poznaju u nevolji. Stoga to činimo za naše prijatelje – rekao je Miklós Soltész.

Koordinator ovih projekata bit će Mađarska ekumenska humanitarna organizacija.

– Više od godine dana upravljamo ovom investicijom u suradnji s izvođačem, a prije godinu dana počeli su svoj posao raditi arhitekti. Mislili smo gradnju početi već za nekoliko mjeseci, no opet se pokazalo kako je stvarnost kompliciranija od prvog pogleda.  No, danas smo došli do početka gradnje. Hvala hrvatskim partnerima na pomoći što će Petrinja dobiti jednu prekrasnu zgradu  koju će koristiti mnogi naraštaji – rekao je predsjednik organizacije László Lehel.

Na 5500 četvornih metara korisne površine gradit će se moderna škola na tri etaže s 20 učionica i sportskom dvoranom koju će moći koristiti cijela zajednica. Sve bi trebalo biti gotovo do rujna 2023.

Zadržati učenike

Školom će upravljati Sisačko-moslavačka županija, na čijem su području u potresu oštećena 33 od 38 školskih objekata.

– Do sada smo popravili oštećenja na 12 školskih objekata, a za tri smo našli zamjenske prostore. Cilj nam je bio učenike zadržati 
u njihovu gradu kako bi nastavili školovanje ondje gdje žive jer ako odu drugamo, moguće je da tamo ostanu i više se ne vrate u svoj grad – rekao je dožupan Mihael Jurić pohvalivši napore Mađarske u pomoći stradalim krajevima.