Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska 26 pregleda
Važan paket mjera

Početkom 2018. održat će se tematska sjednica Vlade o Splitu

andro krstulović opara
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara premijera Plenkovića izvijestio je o ponovljenom i završenom natječaju za sanaciju Karepovca i s lokacijskom dozvolom za Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Lećevici

Premijer Andrej Plenković početkom sljedeće godine održat će sjednicu Vlade o Splitu, ona bi trebala donijeti cijeli paket mjera koje su važne za razvoj gospodarstva, infrastrukture i turizma u gradu, ali i njegovoj aglomeraciji, izjavio je u ponedjeljak splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nakon sastanka s premijerom i njegovim ministrima u Splitu.

Gradonačelnik je premijera izvjestio o ponovljenom i završenom natječaju za sanaciju Karepovca i s lokacijskom dozvolom za Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Krstulović Opara rekao je da je predsjednik Vlade potvrdio kako je riječ o  'pitanju svih pitanja' za razvoj, ne samo turizma i zdravog života, već i gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji i širem području.

"Najvažnija tema je bila razvoj infrastrukture. Govorio sam i o splitskoj zaobilaznici koja više nije samo pojam već je ušla u program projektiranja, a to nam je danas potvrdio i državni tajnik koji je u nazočnosti premijera izjavio da se već kreće s prvim projektantskim poslovima oko zaobilaznice koja bi trebala izmjestiti dio prometa s ulica od rotora preko Zbora narodne garde i Stjepana Držislava. Upoznali smo premijera i o intezitetu prometa na tri čvorišta - Solinska širina, rotor i čvor u Strožancu, koji spaja magistralu prema Omišu i Žrnovnici kao ključnim i najintezivnijim prometnim pravcima u državi", rekao je Krstulović Opara nakon sastanka u Gradskoj upravi.

Vezano za Spaladium arenu, splitski gradonačelnik kaže kako je predložio da se Spaladium Arena i opterećenja koja 'vise nad gradom i državom' riješe tako da bi potaknuli priču s nekretninama koje su u vlasništvu Grada i države i tako više zgrada gradske uprave ne bi imala funkciju koju ima danas.

Gradska uprava i državne gradske službe bi se preselile u poslovni toranj Spaladium arene, ali još uvijek ne odustaju ni od Trga hrvatske bratske zajednice na kojem je bilo planirana gradnja nove zgrade gradske uprave, pojasnio je.

"Prihvaćen je i naš zahtjev o prijenosu dionica u vlasništvu Državne agencije za banke (DAB) u visini od 9,81 posto plus dodatna prava, koja ostvaruje država po pitanju vlasništva u Hajduku. Skoro ćemo postati vlasnici onoga što je u portfelju države i što smatramo izuzetno interesantnim i važnim, ali i ohrabrujućim za daljnji proces transformacije Hajduka. Da je tomu tako svjedoči i želja premijera i ministara u Vladi da ta vlasnička prava prepušta nama, što je potvrda modela kojeg provodi ova uprava",  rekao je Krstulović Opara.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrima razgovarao je u zgradi županije o prometnoj infrastrukturi s naglaskom na tunelu Kozjak i drugim prometnicama, te o cesti Zagvozd - Imotski uključujući i tunelarinu sv. Ilije. Kazao je da će o tome u utorak u Zagrebu na sastanku razgovarati i s ministrom Olegom Butkovićem.

Župan Boban istaknuo je da su Vladi poslali zahtjev za elementarnu nepogodu u kojem su napravili kalkulaciju troškova kako bi se pomoglo građanima koji su nedavno pretrpjeli materijalnu štetu u katastrofalnom požaru.

"O cesti Split-Omiš će se sasvim sigurno razgovarati na razini Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Znam da je na nedavnom sastanku u Splitu s ravnateljem Hrvatskih cesta dogovoreno da most na Cetini ide u 2019. godini, kao i tunel na Poljičkoj strani", zaključio je župan.