Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
karlovačko-sisačko područje

Počinje 2. faza projekta obrane od poplava uz Kupu vrijednog 900 milijuna kuna

poplava
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Riječ je o sveobuhvatnoj zaštiti od poplava područja uz Kupu i Odru koja su bila redovito poplavljena proteklih godina i desetljeća.

Od petka, 13. prosinca, kreće Javna rasprava Studije o utjecaju na okoliš 2. faze sustava zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja. Druga faza sustava vrijednog gotovo 900 milijuna kuna se odnosi područje Lekenika, Petrinje, Siska i Martinske Vesi te dio Zagrebačke županije.

Kanta za smeće Među prvima u županiji U Kutini počinje naplata otpada po volumenu

Riječ je o sveobuhvatnoj zaštiti od poplava područja uz Kupu i Odru koja su bila redovito poplavljena proteklih godina i desetljeća. U sklopu ovog projekta, a uz pomoć novca iz europskih fondova, izgradit će se 49.784 metara novih nasipa, te rekonstruirati 29.943 metra nasipa. Također će se izgraditi i obnoviti 9.660 metara zidova i 5.025 metara obaloutvrda, navodi se u studiji objavljenoj na internetskim stranicama Sisačko-moslavačke županije.

Procjena vrijednosti radova u ovoj 2. fazi je 230 milijuna kuna, te se oni naslanjaju na karlovačko područje, gdje se pak planira uložiti 670 milijuna kuna i gdje su u listopadu već počeli radovi na izgradnji nasipa uz desnu obalu Mrežnice te lijevu i desnu obalu Korane za zaštitu naselja Logorište, Mala Švarča i Turanj.

Proteklih godina intenzivno se radilo na otkupu potrebnog zemljišta, a kako bi sve bilo olakšano, zbog brže pripreme i provedbe projekta, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pripremilo je prijedlog Zakona o projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe, a kojeg je Hrvatski sabor donio na sjednici 14. prosinca 2018. te je stupio na snagu 4. siječnja 2019. Čak 85 posto novca doći će iz europskih fondova, a rok za dovršetak svih radova je kraj 2023. godine.

Prezentacija proračuna sisačko-moslavačke županije Sisačko-moslavačka županija Proračun manji za 30-ak milijuna kuna, najveći dio otpada na zdravstvo

"Projekt Kupa je definitivno najkompleksniji projekt poduzet u obrani od poplava u Hrvatskoj i sa svojom financijskom vrijednošću, ali i kompleksnošću obilježit će rad Ministarstva zaštite okoliša i energetike u ovom mandatu", rekao je prilikom otvorenja karlovačkih radova ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 

Javni uvid u sisački dio projekta moguć je do 13. siječnja 2020. godine u Upravnom odjelu za prostorno uređenje SMŽ, u gradskoj upravi Siska i Petrinje te općinama Lekenik i Martinska Ves.

Dvor, nuklearni otpad Darinko Dumbović: Sisačko-moslavačka županija ne može biti destinacija nuklearnog otpada

Mjere izgradnje novih zaštitnih linija su: lijeva i desna obala Kupe ( Brkiševina, Novi Farkašić, Stari Farkašić – Letovanić ,  Žažina – Mala Gorica, Brest Pokupski- Vurot te Nova Drenčina –Mošćenica) i Odransko polje(Tišina Kaptolska – Suša, Greda, Sela, Stupno,  Žabno, Odra Sisačka, Sisak te Suša-Veleševec). Rekonstruirat će se postojeće zaštitne linije u Odranskom polju (Lekenik, Letovanić, Žažina, Žabno-Stupno i Tišina Kaptolska) te potez  Stara Drenčina-Staro Pračno na lijevoj obali Kupe.