Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
zdravlje

Počinje Aktivno življenje u županiji

pješačenje
Foto: Duško MirkovićPIXSELL/Ilustracija
Sve počinje u petak kada će se održati javnozdravstvena akcija pješačenja na Kostrenskoj šetnici, od ugostiteljskog objekta Galeb do plaže Nova voda u 10 sati

Brojnim aktivnostima obilježit će se Europski tjedan mobilnosti, Svjetski dan srca te Međunarodni dan starijih osoba. Program su predstavile pročelnica UO za zdravstvo PGŽ Đulija Malatestinić, voditelj projekta “Rijeka – Zdravi grad” Jadran Mandekić, Helena Glibotić Kresina i Svjetlana Gašparović Babić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ te predsjednik Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” PGŽ Mladen Pokrajčić.

Pročelnica Malatestinić naglasila je važnost prevencije kardiovaskularnih bolesti jer se radi o vodećem uzroku smrti u Hrvatskoj, ali i u Županiji. Čak 80 % smrti uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima moguće je spriječiti. PGŽ financijski pomaže program prevencije bolesti srca i krvožilnog sustava. Što se tiče Međunarodnog dana starijih osoba, pročelnica je istaknula kako je europski prosjek 17 % starijih od 65 godina, dok u PGŽ iznosi čak 18,9 %. Naglasila je važnost podizanja svijesti o pitanjima starijih osoba.

Marišćina Gospodarenje otpadom Viškovo: Ako centar ne radi dobro, zatvorite ga

Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ najavila je javnozdravstvenu akciju pješačenja na Kostrenskoj šetnici, od ugostiteljskog objekta Galeb do plaže Nova voda koja će se održati u petak, 21. rujna u 10 sati. Organizatori su Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Općina Kostrena te GD Crvenog križa Opatija. U pješačenju će sudjelovati osobe svih životnih dobi te čak 80 djece. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u šetnji i usvajanju zdravog stila života, priopćili su iz PGŽ-a. 

U petak, 28. rujna u 9 sati u Gradskoj vijećnici započinje obilježavanje Svjetskog dana srca te Međunarodnog dana starijih osoba predavanjem 'Znanje i kreativnost u starijoj životnoj dobi', a organizator je Grad Rijeka u sklopu projekta 'Rijeka – Zdravi grad'. Jadran Mandekić najavio je predavanja na temu mentalnog zdravlja, digitalnog opismenjavanja, kreativnih aktivnosti u trećoj dobi te izrazio nadu da će svaki posjetitelj pronaći neku aktivnost u koju se može uključiti. 

Škola Hreljin BAKAR Otvorena nova školska sportska dvorana

Od 11 do 12.15 održat će se javna tribina povodom obilježavanja Svjetskog dana srca na kojoj će izlagati liječnici Svjetlana Gašparović Babić, Luka Zaputović te Viktor Peršić. Kako ističu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, javnom tribinom priključuju se inicijativi Svjetske kardiološke federacije koja diljem svijeta obilježava Svjetski dan srca s ciljem edukacije i podizanja razine svijesti ljudi o važnosti prevencije i pravodobnog liječenja bolesti srca i krvnih žila.

U subotu, 29. rujna od 10 do 13 sati na Korzu će se održati mjerenje krvnog tlaka i šećera, podjela edukativnog materijala, vježbanje, sportske igre i crtanje kredom za djecu, demonstracija pružanja prve pomoći te glazbeni program. 

Svjetska kardiološka federacija pokrenula je inicijativu osvjetljavanja svjetski poznatih znamenitosti crvenim svjetlom s ciljem povećanja svjesnosti o važnosti prevencije bolesti srca. Ove godine se inicijativi priključuje i Rijeka pa će tijekom obilježavanja Svjetskog dana srca Trsatska gradina i dizalice na Molo longu obući crveno ruho.

Mladen Pokrajčić iz Saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ najavio je 14. županijski festival sportske rekreacije osoba starije životne dobi koji će se održati 5. listopada na igralištu Nogometnog kluba Krk. Umirovljenici će se natjecati u boćanju, pikadu, stolnom tenisu, nabacivanju kolutova, svladavanju prepreka te gađanju lukom i strijelom. Prijave su moguće do srijede 3. listopada, a zainteresirani sve informacije mogu dobiti u Savezu sportske rekreacije „Sport za sve“ PGŽ. Mladen Pokrajčić istaknuo je važnost aktivnog življenja jer je često treća životna dob i najbolja dob. 

Župan Zlatko Komadina Primorsko-goranska županija Nepovratnih sedam milijuna eura za 10 projekata