Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
KAPITALNI PROJEKTI

Počinje obnova tvrđave sv. Ivana, gradi se studentski dom, ulaganja i u gospodarstvo

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Tri šibenske utvrde glavne su turističke atrakcije. Tvrđava Barone i tvrđava sv. Nikole već su obnovljene, a veliki zahvati u idućoj godini čekaju i tvrđavu svetog Ivana. Projekt je vrijedan 41,5 milijuna kuna, a završetak radova očekuje se 2021. godine

U proračunu Grada Šibenika koji za iduću godinu iznosi 418,750.000 kuna te je za 107,050.000 kuna veći u odnosu na onaj lanjski, planirana su sredstva potrebna za dovršetak kapitalnih gradskih projekata koji će omogućiti zamah razvojnim investicijama. Među najvažnijim projektima koji su u tijeku, izdvajaju se oni sufinancirani novcem iz fondova EU te projekti vezani za demografske mjere i razvoj obrazovanja.

Obilježeno 20 godina uspješnoga rada Istarske razvojne agencije Proveli 50-ak europskih projekata vrijednih 500 milijuna kuna i osnažili gospodarstvo cijele Istre

Ugodan za život i poslovanje

Glavni razlog porasta proračuna leži u velikom broju projekata EU koji ulaze u fazu izvršenja, a vrijednosno najveći je započeti projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana, zatim gradnja Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut , Hrvatski centar koralja na otoku Zlarinu te gradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni Podi.

– U financijskom smislu 2020. godinu obilježit će veliki gradski projekti i investicijski ciklus kojim dominiraju ulaganja u infrastrukturu, gospodarstvo i visoko obrazovanje. Zbog toga je i proračun za iduću godinu investicijski i razvojni te imamo sreću da su trenutačno najvažniji gradski projekti podržani europskim i nacionalnim sredstvima za koja je Grad uspješno aplicirao. Šibenik je upravo po povlačenju europskih sredstava jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova što me čini izuzetno ponosnim. Zahvaljujući tim sredstvima te našem znanju i ulaganjima, Šibenik je grad u kojem je ugodno živjeti, poslovati i obrazovati se, a poboljšanju tog statusa stremimo i u budućnosti – izjavio je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Tvrđava sv. Ivana najveća je šibenska tvrđava te ujedno treća koja se obnavlja zahvaljujući europskim sredstvima. U projektu vrijednom 41,5 milijuna kuna čiji se završetak očekuje na ljeto 2021., najatraktivniji dio sadržaja bit će potpuno opremljen edukativni kampus koji će doprinijeti smanjenju sezonalnosti i produljenju boravka posjetitelja, osiguravajući kvalitetan smještaj s pratećim tematskim programima. U podnožju sjevernih obrambenih bedema, poznatom kao „kliješta“, posjetitelji će moći uživati u gastrovizualnom konceptu koji uključuje večeru, 3D videomapping show i igrani dio, koji zajedno čine jedinstvenu interaktivnu cjelinu. Tvrđava sv. Ivana uz dosad obnovljene tvrđave sv. Mihovila i Barone, na moderan i autentičan način priča jedinstvenu priču bogate šibenske kulturne baštine, a tvrđave su danas jedan od glavnih sadržaja šibenske turističke, kulturne i edukativne ponude.

Postavljanje ploča na glavnom trgu u Šibeniku Radi se punom parom Postavljaju se ploče na trgu u Šibeniku ispod kojeg niče velika podzemna garaža

Grad Šibenik posljednjih je godina, zahvaljujući izdvajanjima za obrazovanje i pronatalitetnim mjerama, osim kao turistička destinacija, prepoznat i kao jedan od najpoželjnijih hrvatskih gradova za mlade obitelji. Kao grad u koji dolazi studirati sve veći broj studenata iz svih dijelova Hrvatske, ponajviše zbog kvalitete studijskog programa na sveučilišnom studiju Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, ali i zbog mogućnosti brzog zapošljavanja u struci, Šibenik je kao cilj u bliskoj budućnosti zacrtao razvitak vlastitog Sveučilišta.

Nastavak demografskih mjera

Jedan od ključnih koraka u ostvarenju tog cilja jest osiguravanje kvalitetne studentske infrastrukture pa je u proračunu za 2020. godinu čak 2,5 milijuna kuna predviđeno za gradnju studentskog doma Palacin. Riječ je o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Šibeniku, vrijednom 84 milijuna kuna, koji će po završetku postati privremeni dom za čak 332 studenta, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. Posvećenost ulaganju u obrazovanje i nadarene učenike, Šibenik potvrđuje i činjenicom da je za stipendije u proračunu Grada i u idućoj godini osigurano 400 tisuća kuna.

– Mladi pokreću grad pa o njima ovisi kako će Šibenik izgledati za 10 ili 20 godina. Naši ciljevi su jasni i od početka smo fokusirani na tri segmenta: gospodarstvo, turizam i visoko obrazovanje. Mladima nastojimo osigurati poticajnu sredinu s namjerom da se u Šibeniku školuju, rade, žive i osnivaju obitelji. Pored ulaganja u predškolsku i školsku infrastrukturu, čiji su rezultat energetski obnovljeni objekti, u Šibeniku imamo prvi sveučilišni studij posvećen energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, a u tijeku je gradnja studentskog doma Palacin. Pred završetkom smo s radovima na uspostavi Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut koji će postati drugi dom poduzetnika koji žele razvijati svoje startup projekte, ali i djece i mladih koji žele usvojiti najnovije informatičke vještine – kazao je gradonačelnik.

Nikad veći proračun Virovitičko-podravske županije Gradit će se dvije nove škole, obnavljati rodilište i bolnica, ali i cabunski dvorac

Nakon što je u 2019. Šibenik podignuo visinu iznosa sufinanciranja djece upisane u privatne vrtiće s dosadašnjih 700 na 900 kuna mjesečno po djetetu, osigurana su i sredstva namijenjena potpori roditeljima za novorođeno dijete. Šibenik će i u 2020. nastaviti s ovom vrijednom praksom. Velik iskorak u pomoći roditeljima djece slabijeg imovinskog statusa je vijest da će se u idućoj godini iz gradskog proračuna sufinancirati i kupnja radnih bilježnica i školskog materijala za te učenike, za što je planirano izdvajanje oko 250 tisuća kuna. U proračunu je predviđeno i šest milijuna kuna za gradnju novog Dječjeg vrtića “Ljubica” u Crnici koji će svojom opremljenošću i korištenjem ekološki učinkovitih tehnologija predstavljati svojevrsni nadstandard.