Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Nikad veći proračun Virovitičko-podravske županije

Gradit će se dvije nove škole, obnavljati rodilište i bolnica, ali i cabunski dvorac

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Jedan od značajnijih projekata jest obnova Dvorca Janković u Cabuni. Bit će to, nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru te Dvorca Janković u Suhopolju, treći županijski dvorac koji će "iz ruševine" dobiti novo lice i ulogu

Nikada proračun Virovitičko-podravske županije nije bio kao za 2020. godinu. Iznosi 632,6 milijuna kuna, što je za 132 milijuna kuna više nego u 2019. Pokazatelj je to i rasta investicija i europskih projekata, po čemu je Virovitičko-podravska županija, gledajući povučena sredstva po glavi stanovnika, lider u Hrvatskoj. Istaknuto je to na sjednici Županijske skupštine, čiji su vijećnici izglasali takav proračun.

Izglasan proračun Dubrovačko-neretvanske županije težak gotovo milijardu kuna Skupština odredila i visinu turističkih pristojbi za 2021. godinu

Rekordan iznos za sport

A što će se to raditi u idućoj godini, iznio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Okončat će se energetske obnove škola u Pitomači, Suhopolju, Gornjem Bazju, Josipovu te sportske dvorane Tehničke škole. Započet će i novi projekti energetskih obnova, i to škola u Novom Gradcu i Okrugljači. Dogradit će se OŠ Petra Preradovića Pitomača, ali i sagraditi dvije nove škole u Kladarama i Vukosavljevici. Od iduće godine u Virovitici imat ćemo ponovno Stručni studij drvne tehnologije, a sa 600.000 kuna stipendirat ćemo redovne studente i izdvajati za deficitarna zanimanja. Nastavit ćemo i s projektima školske prehrane za djecu u riziku od siromaštava, školske sheme i pomoćnika u nastavi. Izdvojit ćemo u 2020. i do sada najveća sredstva za sport, odnosno 700.000 kuna. Nadalje, sa 120.000 kuna dat ćemo potporu braniteljskim udrugama – otkrio je župan Andrović.

Foto: Kristijan Toplak

Završit će se energetska obnova Paviljona IV. Doma zdravlja u Slatini, kao i zgrade Opće medicine u Virovitici.

– Adaptirat ćemo zgradu rodilišta u Virovitici u iduće dvije godine s 20 milijuna kuna, energetski obnoviti zgrade A, B i C Opće bolnice Virovitica. Pripremit ćemo i dokumentaciju za gradnju ambulante Doma zdravlja u Gornjem Bazju. Osim što ćemo 200.000 kuna izdvojiti za edukaciju liječnika, što je nova stavka, nastavit ćemo liječnicima subvencionirati najam stanova, kao i kamata za njihove stambene kredite. Za to ćemo izdvojiti više od 400.000 kuna. Nastavit ćemo s nabavom vozila Zavodu za hitnu medicinu – dodao je.

Posjet tima Svjetske banke Obnovit će se zgrada Općinskog suda

Jedan od važnijih projekata vezan je za obnovu Dvorca Janković u Cabuni. Bit će to, nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru te Dvorca Janković u Suhopolju treći županijski dvorac koji će "iz ruševine" dobiti novo lice i ulogu.

– Uz podršku Vlade RH, kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem, u Cabuni ćemo započeti projekt Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna, vrijedan 56 milijuna kuna – najavio je župan.

Financirat će i rad Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja. Najvažnije investicije vezane su, pak, za gospodarstvo. Završit će tako gradnja Tehnološko-inovacijskog centra i Centra za istraživanje u mljekarstvu.

– Od novih projekata iduće godine krećemo s izradom projektne dokumentacije za sušionicu povrća, vrijednu više od četiri milijuna kuna. Novi proračun donosi znatno veća sredstva za ulaganje u poljoprivredu. Tako za potpore male vrijednosti, s ovogodišnjih 500.000 kuna, iznos povećavamo na milijun kuna. Za poticanje razvoja malih i srednjih poduzetnika u drvoprerađivačkoj industriji osigurano je 500.000 kuna, a za poticanje tradicijskih obrta i malih proizvođača, uz Hrvatsku obrtničku komoru, izdvojit će se više od 100.000 kuna – podcrtao je Andrović.

ilustracija SJEDNICA SKUPŠTINE Usvojen proračun Istarske županije za 2020. 'težak' 1,68 milijardi kuna

Pametna poljoprivreda

Za projektnu dokumentaciju za Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti izdvojit će se 1,300.000, a za istraživanje geotermalnog potencijala u županiji dodatnih 1,200.000 kuna.

– Završit će se gradnja sustava navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac, ali i započeti novi, Kapinci – Vaška II. faza za što su nam već i odobrena sredstva – zaključio je župan Andrović.