Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Osam mjera u Kutini

Poduzetnici i obrtnici oslobođeni plaćanja zakupa i komunalne naknade, staju i sve ovrhe

Zlatko Babić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić predstavio je mjere za pomoć gospodarstvu i građanima koje je usvojilo Gradsko vijeće

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić javnosti je predstavio mjere koje su donesene kako bi se pomoglo građanima i poduzetnicima, a usvojene su na sjednici Gradskog vijeća Grada Kutine održanoj putem videokonferencije.

Razvoj društvene infrastrukture u prigradskim naseljima Do kraja svibnja Kutinska Slatina dobiva moderno dječje igralište vrijedno 500.000 kn

Obustavlja se provođenje ovrha

Kako je istaknuo gradonačelnik Babić, mjere su donesene na temelju komunikacije s brojnim mikro i malim poduzetnicima, obrtnicima i građanima s područja Grada Kutine, a u skladu s potrebama te stoga mogu doprinijeti njihovu opstanku unatoč specifičnim okolnostima vezanim uz epidemiju koronavirusa.

Stoga je Grad Kutina donio sljedeće mjere: za poslovni prostor u vlasništvu Grada Kutine i Komunalnih servisa odobreno je oslobađanje plaćanja zakupnine minimalno za vrijeme trajanja zabrane rada dok su gospodarstvenici oslobođeni plaćanja poreza na korištenje javnih površina minimalno za vrijeme trajanja zabrane rada. Također je odlučeno da će se provesti oslobađanje plaćanja komunalne naknade minimalno za vrijeme trajanja zabrane rada, a sljedeća tri mjeseca (do kraja lipnja) Grada Kutina i gradske tvrtke neće provesti nijednu ovrhu. Prisilna naplata neće se provoditi ni protiv građana ni protiv poslovnih subjekata. Gradska trgovačka društva Eko Moslawvina d.o.o. i Moslavina d.o.o. ukidaju naplatu fiksnih troškova usluge odvoza otpada i opskrbe vode za vrijeme zabrane rada.

Kutinski slikari pomažu Aukcija za Dom zdravlja

Odlučeno je o subvencioniranju kamata na kredite za tekuću likvidnost u visini 100% ugovorene kamate, na rok od 3 godine, na temelju zahtjeva mikro i malih poduzetnika i obrtnika prema kriterijima Vlade RH dok će se osnovati i Fond pomoći obrtnicima, mikro i malim poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za potrebe smanjenja posljedica epidemije COVID-19

Ne plaća se vrtić ni boravak u školama

Odlučeno je da se od 16. ožujka pa do ponovne uspostave vrtića i produženog boravka u školama građanima Kutine ne naplaćuje vrtić i boravak.

– Riječ je o osam mjera Grada Kutine kojima se nastoji osigurati zadržavanje zaposlenosti i likvidnost poslovanja, ponajprije mikro i malih poduzetnika i obrtnika. Grad Kutina želi pomoći svojim građanima na konkretan način, mjerama koje će im zaista pomoći da prebrode ovo razdoblje. Kutina je gospodarski grad i želimo nastaviti s njegovim razvitkom. Usvojene mjere nisu konačne te razmatramo i ostale koje su u našoj nadležnosti. Pratimo situaciju iz dana u dan te ćemo donositi odluke u skladu sa stanjem u gospodarstvu, ali i u okviru naših ovlasti i proračunskih mogućnosti – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.