Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Sjednica Skupštine Brodsko-posavske županije

Poduzetnici lani ostvarili čak 588,6 milijuna kuna dobiti

Foto: BPŽ
Županijski vijećnici usvojili su polugodišnja izvješća o radu župana i izvršenju proračuna, a informirani su i o poslovanju poduzetnika

U prvoj polovini ove godine u Brodsko-posavskoj županiji realizirano je ukupno 553,3 milijuna kuna prihoda, dok su rashodi 
županijskog proračuna iznosili 535,1 milijun kuna, tako da je županija u tom razdoblju poslovala pozitivno. Poduzetnici iz Brodsko-posavske županije lani su imali 19.409 radnika s prosječnom  neto plaćom od 5669 kuna. Pritom su ostvarili ukupno 12 milijardi kuna prihoda i 11,2 milijarde kuna rashoda, završivši godinu s konsolidiranom neto dobiti od 588,6 milijuna kuna, istaknuto je na 10. sjednici Županijske skupštine.

Brojni realizirani projekti

Podnoseći izvješće o radu za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine, župan Danijel Marušić posebno se osvrnuo na projekte, 
potpore, subvencije i aktivnosti u poljoprivredi, gospodarstvu, obrtništvu i poduzetništvu te obrazovanju i zdravstvu koje je Županija uspješno realizirala i nastavlja provoditi s ciljem unapređenja ovog sektora.

U području obrazovanja izdvojio je završetak energetske obnove 23 školska objekta ukupne vrijednosti 85 milijuna kuna te istaknuo kako je u tijeku realizacija prekograničnog projekta “Pametne škole”, u sklopu kojeg će se instalirati fotonaponske solarne elektrane, kapaciteta od 12 do 40 kW, u 16 školskih objekata. Dodao je kako su ulaganja ostvarena i u unapređenje infrastrukture i zaštite okoliša.

– Očekuje nas još puno posla na provedbi i realizaciji započetih projekata, kao i na pripremi onih budućih, a sve s ciljem stvaranja što kvalitetnijeg života građana naše županije – rekao je Marušić.

Vijećnici su izglasali polugodišnja izvješća o radu župana i o izvršenju proračuna. Pozitivno mišljenje dali su u postupku imenovanja novog-starog načelnika Policijske uprave Antuna Valića, a podržali su i odluku Upravnog vijeća novogradiške bolnice o nabavi digitalnog mamografskog uređaja s tomosintezom.

Na aktualnom satu dominirala je problematika vezana uz školski i predškolski odgoj i obrazovanje. Vijećnica Ivana Ribarić Majanović (SDP) pitala je može li se što poduzeti na planu reguliranja cijene vrtića kako bi sva djeca imala jednaka prava.

– Nije moguće da Županija na bilo kakav način utječe na cijenu vrtića, prije svega zato što osnivači nismo mi, nego gradovi i općine. Ekonomsku cijenu vrtića ne možemo regulirati – odgovorio je župan Marušić.

Što s područnim školama?

Vijećnika Danijela Odobašića (Duspara Mirko Nezavisna lista) zanimala je situacija u područnim školama, odnosno isplati li se u njih ulagati, s obzirom na lošu demografsku sliku i mali broj učenika.

– Morat ćemo razmotriti širi  aspekt rješavanja problema područnih škola. Mreža škola još nije donesena i u ovom trenutku ne mogu vam dati odgovor u kojem će smjeru ići. Problem je tih škola to što se nastava u njima  odvija u kombiniranim razredima – istaknuo je Marušić.