Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U Mreži inkubatora Virovitičko-podravske županije su 64 stanara

Poduzetnici povećali broj zaposlenih u inkubatorima

Foto: Kristijan Toplak
- Od ukupno 65 poslovnih prostora u Mreži inkubatora slobodno je samo njih pet, 4 uredska i 1 proizvodni – istaknuo je Josip Hetrih, zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora VPŽ-a

Gradnja poduzetničkih inkubatora u Slatini, Orahovici i Pitomači u sklopu projekta Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije potpuno je ispunila svoju svrhu jer slobodnog mjesta u poduzetničkim inkubatorima gotovo i nema, ponosni su u županijskoj upravi.

Izravne potpore

U Mreži inkubatora, u kojoj je i Poduzetnički inkubator u Virovitici, trenutačno su 64 stanara. Od toga, 39 stanara je u poslovnim prostorima, dok ih 25 koristi “virtualne urede”. Pritom podršku poduzetnicima pružaju i četiri poduzetničke potporne institucije.

– Osim pokazatelja raduju nas i dobri trendovi rasta inkubiranih poduzetnika koji su od 2020.  proširili proizvodne kapacitete i 
povećali broj zaposlenih za gotovo 40 posto. Trenutačno samo  poduzetnici koji koriste poslovne prostore Mreže inkubatora zapošljavaju 137 osoba. Od početka 2022. bilježimo i velik porast interesa za sektor prerađivačke industrije, čime smo iznimno zadovoljni. Od ukupno 65 poslovnih prostora u Mreži inkubatora slobodno je samo njih pet (4 uredska i 1 proizvodni) – istaknuo je Josip Hetrih, zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora VPŽ-a.

U svrhu poticanja razvoja poduzetništva u poduzetničkim inkubatorima, Virovitičko-podravska županija od 2020. do 2022. uložila je 3,163.546 kuna putem  izravnih potpora poduzetnicima početnicima za subvenciju najma poslovnih prostora u Mreži inkubatora. Osim subvencija najma poslovnog prostora, Virovitičko-podravska županija i Poduzetnički inkubator VPŽ-a ulažu i u razvoj startup poduzetništva.

Krajem prošle godine prvi je put u Virovitičko-podravskoj županiji pokrenut predakceleracijski program ViP Startup mreža. Nastao je zajedničkom inicijativom Županije, Mreže inkubatora VPŽ-a i Veleučilišta u Virovitici. Program je s prvom generacijom startup timova započeo u listopadu 2021., a novi je planiran za ovu jesen.

Mentorska pomoć

– Program uključuje stručnu i mentorsku te financijsku podršku startupima s područja naše županije. Financijsku podršku u iznosu od 100.000 kuna osigurala je Virovitičko-podravska županija. U sklopu programa ViP Startup Mreža izgrađena je i mreža lokalnih mentora koju čine uspješni poduzetnici s područja županije, a oni pružaju mentorsku podršku startup timovima – naglasio je župan Igor Andrović, koji je u prvom izdanju ViP  Startup mreže podijelio nagrade najboljima.