Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Potpisan ugovor o poslovnoj suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR)

Poduzetnicima vrlo povoljne kamate, Županija ih subvencionira do kraja kredita

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Ugovor koji Županiji omogućuje da subvencionira kamatne stope na kredite potpisale su rukovoditeljica Direkcije za razvoj HBOR-a Danijela Maršić Peica i zamjenica župana Nadica Žužak

Zagrebačka županija subvencionirat će kamatne stope na kredite mikro, malim i srednjim poslovnim subjektima koji ulažu na njenu području. Visina subvencije bit će jedan postotni bod, a pružat će se za tri kreditna programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), s kojom je Županija sklopila ugovor o poslovnoj suradnji.

Održan stručni skup Potrebno je proširiti tržište rada za učenike s teškoćama

Ukupni kreditni potencijal Zagrebačke županije za kredite koje osigurava HBOR iznosi 30 milijuna kuna, a Županija će kamatu subvencionirati za cijelo vrijeme trajanja kredita.

Vjetar u leđa poduzetnicima

Korisnicima koji se ocijene kao prihvatljivi kredit može biti odobren izravno ili putem poslovnih banaka, a subvencionirat će se kamatne stope iz kredita namijenjenih ulaganju u osnovna sredstva te za financiranje obrtnih sredstava.

Moraju, pri tom, biti ispunjeni uvjeti definirani kreditnim programima HBOR-a, i to “Poduzetništvo mladih, žena i početnika”, “Investicije privatnog sektora” i “Obrtna sredstva”.

– Zahvaljujući iznimnim poslovnim rezultatima poduzetnika, Zagrebačka županija po nizu je gospodarskih pokazatelja u samom vrhu. Prema nedavno objavljenoj analizi Fine broj zaposlenih kod poduzetnika u Zagrebačkoj županiji od 2001. do 2018. godine porastao je za 106 posto odnosno s 30 na više od 60 tisuća, što nas svrstava na prvo mjesto u državi. To ujedno prikazuje kontinuitet u poduzetništvu koje Zagrebačka županija svesrdno pomaže brojnim bespovratnim potporama i mjerama – kazala je pri potpisivanju ugovora zamjenica župana Nadica Žužak i pri tome dodala da je jedna od njih i subvencija kamata na kredite.

Projekt financiran iz fondova EU, a provodi ga Razvojna agencija Zagrebačke županije s partnerima S 35.000 kuna potpore 19 nezaposlenih dobilo je priliku za pokretanje biznisa

– Njima želimo dati novi vjetar u leđa našim postojećim poduzetnicima, kao i onima koji tek kreću u poduzetničke vode, posebice ženama i mladima – kazala je Žužak.

U ime Hrvatske banke za obnovu i razvitak ugovor je potpisala rukovoditeljica Direkcije za razvoj Danijela Maršić Peica koja je pritom istaknula da HBOR aktivno sudjeluje u poticanju utemeljenja i razvoja poduzetništva, povećanju konkurentnosti i otvaranju novih radnih mjesta.

Iznimno dugi rokovi otplate

– Investicijski krediti, inače, se odobravaju uz iznimno duge rokove otplate te kamatne stope koje su za veliki broj korisnika niže od dva posto. One će dodatno biti snižene za jedan postotni bod zahvaljujući subvenciji Zagrebačke županije. Ovaj potpisani ugovor nastavak je naše suradnje sa Zagrebačkom županijom i poduzetnicima na ovom području za koju vjerujemo da će se uspješno nastaviti i u budućnosti – naglasila je rukovoditeljica Maršić Peica. 

Za 2020. godinu u proračunu predviđeno 14,6 milijuna kuna Prvi u državi po potporama u poljoprivredi