Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Uspješna gospodarska šibenska priča

Poduzetnička zona Podi proglašena je najboljom u Hrvatskoj

1/2
Foto: Grad Šibenik
Zona Podi planski obuhvaća ukupno 5,5 milijuna četvornih metara prostora od čega su 2,2 u vlasništvu Grada Šibenika, a sagrađeno je 1,2 milijuna četvornih metara. U okviru zone svoj dom do sada je našlo 38 poduzeća s 1350 zaposlenih

Gospodarska priča grada Šibenika, osim po uspješnom povlačenju sredstava fondova EU, postaje sve poznatija i po najvećoj i najperspektivnijoj poduzetničkoj zoni u Hrvatskoj – Podi. U Poduzetničkoj zoni Podi posljednjih nekoliko godina ukupno je otvoreno gotovo 400 novih radnih mjesta. Agencija za investicije i konkurentnost Republike Hrvatske proglasila je ovu zonu najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj, što je vrlo važno i za samu promidžbu zone na domaćem i stranom tržištu kapitala.

Šibenik Zbrka u prometu, jesam li na glavnoj ili na sporednoj cesti

Olakšice za ulagače

Zona Podi planski obuhvaća ukupno 5,5 milijuna četvornih metara prostora od čega su 2,2 u vlasništvu Grada Šibenika, a sagrađeno je 1,2 milijuna četvornih metara što znači da slobodnih parcela ima dovoljno, izvijestili su iz šibenske gradske uprave dodajući da se uvjeti ulaska u zonu od njezina osnivanja nisu mijenjali, a što je u poslovnom svijetu jako važno. U okviru zone svoj dom do sada je, kako ističu iz šibenske gradske uprave, našlo 38 poduzeća s 1350 zaposlenih.

– Zona Podi od centra grada udaljena je svega desetak kilometara, a uz stalno ulaganje u infrastrukturnu opremljenost zone, posebno nas veseli što bi zona Podi uskoro trebala biti direktno spojena s autocestom. Izgradnja čvora koji će se zvati Šibenik – Podi sa spojnim cestama omogućiti direktan ulaz/izlaz na autocestu, a riječ je o projektu vrijednom 42 milijuna kuna koji će potpuno financirati Hrvatske autoceste. Bit će to dodatan impuls razvoja ove poduzetničke zone, ali i cijelog Šibenika – istaknuo je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Ulaganje u opremljenost šibenske poduzetničke zone ogleda se, kako navode Šibenčani, i u nedavno ostvarenom projektu za koji je Grad Šibenik uspješno povukao nepovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 7,606.833,66 kuna.

Prva generacija studenata sveučilišnog Studija energetike promovirana je potkraj prošle godine Grad Šibenik je kao treći kamen temeljac razvoja grada postavio ulaganje u visoko obrazovanje Studentski dom s 332 kreveta na mjestu bivše vojarne Palacin

Projekt “Izgradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni Podi” podrazumijeva izgradnju 607 metara prometnice širine 7 metara s elektro i komunikacijskom infrastrukturom, javnom rasvjetom, vodoopskrbom i odvodnjom što će aktivirati novih 230.000 m2 zone i omogućiti otvaranje novih osam tvrtki. Ujedno će se urediti i gotovo 40.000 m2 zelenih površina na koje će se posaditi autohtone mediteranske biljke poput masline, lavande, ružmarina i lovora, dok će se u svrhu poboljšanja vidljivosti poduzetničke zone, osobito s autoceste A1, sagraditi veliki trostrani reklamni pano megadimenzija 12 x 5 m. Plodove maslina brat će udruge osoba s intelektualnim teškoćama i štićenici Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac čime će ostvarivati prihode i ulagati ih za svoj redovni rad. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 10,142.444,88 HRK uz ranije navedeno sufinanciranje europskog fonda u visini od 75 posto vrijednosti investicije, navode iz šibenske gradske uprave.

Foto: Grad Šibenik

– Nastavak infrastrukturnog opremanja Poduzetničke zone Podi stvorit će preduvjete za nova ulaganja domaćih i stranih investitora te će povećati aktivaciju tog prostora što bi, u konačnici, trebalo doprinijeti rastu i razvoju gospodarstva na području Šibenika i Šibensko-kninske županije povećanjem prihoda i generiranjem novih radnih mjesta – istaknuo je šibenski gradonačelnik.

Olakšice koje je Grad uveo za Podi sastoje se, kako nas je izvijestila Daria Lucić iz šibenske gradske uprave, od izuzetno povoljne cijene zemljišta od 5 eura/m2 za ulagače, oslobođenja od komunalnih doprinosa i olakšica vezanih za plaćanje komunalne naknade.

šibenik Nakon 40 godina postojanja gradskog groblja Kvanj postavljeno je zvono

Centar za nove tehnologije

Osim ulaganja u poduzetničku zonu, Grad Šibenik provodi i inovativnu politiku privlačenja poduzetnika, posebice mladih.

– U uređenim prostorima Urbanog centra u staroj gradskoj jezgri redovito se organiziraju brojne besplatne edukacije za odrasle, a fokus je na sadržajima koji potiču poduzetnički duh u gradu. Promidžba i prodaja putem digitalnih kanala, pisanje EU projekata, tajne dobrog knjigovodstva, upotreba IT tehnologija u poslovanju – samo su neke od radionica koje je Urbani centar osmislio za Šibenčane – istaknuli su iz uprave dodajući da su prostori moderno opremljenog Urbanog inkubatora, također u staroj jezgri, na raspolaganju poduzetnicima u području kreativnih industrija i inovacija, naprednih tehnologija i ICT sektora.

– Grad Šibenik svoj proaktivni pristup poticanju rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća nastavlja i projektom uspostave Centra za nove tehnologije i poduzetništvo „Trokut“, za koji je uspješno povukao 20 milijuna kuna nepovratnih sredstava EU. Moderni digitalni centar svoja će vrata otvoriti na ljeto 2020. – zaključili su iz gradske uprave.

U Šibeniku niče dom poduzetnika novog milenija Gradi se Trokut – centar u kojem će mladi kreativci razvijati svoje sposobnosti šibenik Pri kraju su radovi na iskopu podzemne garaže