Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Županija nastavlja sufinancirati kamate kredita

Poduzetnički krediti do sada otvorili 365 i spasili 236 radnih mjesta

Poduzetnički krediti u Sisačko-moslavačkoj županiji
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Ovogodišnji fond za najpovoljnije kredite na tržištu u Hrvatskoj je 100 milijuna kuna, a kamate mogu iznositi samo 0,25%

Big boys gradnja, građevinski obrt iz Novske, lani je dobio 3,5 milijuna kuna kredita iz programa "Poduzetnički krediti" Sisačko-moslavačke županije.

Partnerski odnos

– Dobili smo ga za kupnju i postavljanje betonske baze, kupnju terenskih automobila i dio obrtnih sredstava, a u tijeku su investicije koje će nam omogućiti da zaposlimo novih 20-ak radnika – rekao je Mario Kozić, vlasnik obrta.

Tehnička škola u Sisku Potpora utrci solarnih automobila u Sisku Na SOELA-i ove godine sudjeluju rekordne 24 školske ekipe

Taj je kredit jedan od 69 sličnih, odobrenih u posljednje tri godine, a pridonosi otvorenju 365 novih radnih mjesta i opstojnosti njih još 236. Kamate su vrlo povoljne jer ih subvencioniraju Sisačko-moslavačka županija te općine i gradovi na čijem području poduzetnici djeluju, a prošlog su tjedna potpisani ugovori kojim se i u ovoj godini nastavlja taj partnerski odnos.

– Županija subvencionira kamate koje korisnici uzimaju kod poslovnih banaka s 1-2%, a isto toliko subvencioniraju i jedinice lokalne samouprave tako da kamatna stopa za poduzetnike može iznositi i 0,25%. Ovog trena u Hrvatskoj nema povoljnijih kredita od tih naših. Mislim da je ta mjera koja se provodi već nekoliko godina itekako bitna za razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, ali i očuvanje starih – istaknuo je župan Ivo Žinić pri potpisivanju ugovora s 13 jedinica lokalne samouprave.

Kamate svojim poduzetnicima subvencionirat će tako u 2018. gradovi Glina, Popovača, Hrvatska Kostajnica, Kutina, Petrinja i Novska te općine Lekenik, Lipovljani, Topusko, Donji Kukuruzari, Dvor, Majur i Hrvatska Dubica. Banke su ove godine osigurale kreditni fond od sto milijuna kuna.

Energetska obnova Kutina Kutina i Banova Jaruga Energetska obnova četiri osnovne škole i vrtića

– Korisnici kredita mogu biti i zadruge i profitne ustanove, ali i obrti. Krediti se mogu koristiti za ulaganja u poslovne objekte, kupnju opreme, kupnju zemljišta i 30% za obrtna sredstva, što je vrlo bitno za naše poduzetnike – dodao je župan istaknuvši kako je u županijskom proračunu predviđeno 5,2 milijuna kuna za subvenciju kamata novih kredita te onih odobrenih proteklih godina.

Najniži iznos kredita može biti pedeset tisuća kuna, dok najveći iznos nije ograničen. Općine i gradovi ističu kako su rezultati ovih kredita itekako vidljivi, dok poduzetnici hvale jednostavnost odobravanja kredita.

Ide i novi natječaj

– Kad god dođem u posjet nekome od korisnika kredita na području Kutine, to je mjera koja se odmah pohvali s njihove strane. Prije svega pohvale fleksibilnost u dobivanju sufinanciranja jer nema puno papirologije i ne moraju puno davati jamstva. Mi smo u gradski proračun ove godine stavili 560.000 kuna za tu namjenu, a dodat ćemo i još ako zatreba – rekao je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine na čijem području je 28 korisnika ove kreditne linije.

Najavljeno je kako će županija uskoro raspisati natječaj za potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima ukupne vrijednosti 250.000 kuna te će uskoro početi i jedna nova linija potpora inovacijama u poduzetništvu.

Inga Potnar Talentirana Kutinjanka Mlada violinistica Inga Potnar redovito osvaja prva mjesta