Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Memorijal 'Šimo Đamić'

Pogledajte kako izgleda natjecanje za najspremnijeg hrvatskog policajca

1/17
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Alpinizam, streljaštvo, vožnja kajaka, ispit iz poznavanja zakonske regulative neke su od disciplina u kojima su se okušali policajci iz cijele Hrvatske. Posljednja faza natjecanja bila je utrka na zahtjevnoj brdskoj stazi dugoj 23 kilometra

Policajac Policijske uprave varaždinske Petar Conjar pobjednik je prvog Memorijala "Šimo Đamić", natjecanja policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova, a na završnoj svečanosti u četvrtak u mjestu Tomica , najuspješnijima je čestitao i resorni ministar Davor Božinović.

DOKUart U Bjelovaru se natjecali tko ima najružniji džemper

Na Memorijalu koji nosi ime prvog zapovjednika Specijalne jedinice policije PU brodsko-posavske, za titulu najspremnijeg borilo se pedesetak natjecatelja.

Alpinizam, streljaštvo, vožnja kajaka, ispit iz poznavanja zakonske regulative neke su od disciplina u kojima su se okušali policajci iz cijele Hrvatske. Posljednja faza natjecanja bila je utrka na zahtjevnoj brdskoj stazi dugoj 23 kilometra.

"Za natjecanje sam se prijavio jer sam sportski tip i volim se natjecati. Staza je bila dosta brdovita, što nas je iznenadilo jer je utrka u Slavoniji. No, bili smo spremni tako da sam je istrčao za tri sata i 20 minuta. U utrci je ipak najzahtjevniji bio fizički dio. Ovo je posebno dobar osjećaj, jer je riječ o prvom natjecanju toga tipa i 1. Memorijalu "Šimo Đamić"", rekao je nakon utrke pobjednik Petar Conjar koji je, kao i drugi natjecatelji, tijekom utrke nosio ruksak težak 10 kilograma.

"Za jedan ovakav sustav zdravo je održavati duh kompetitivnosti. Ovo je prilika da policijski službenici i službenice pokažu svoju vrsnost i visoku kvalitetu, a ja znam da oni to imaju u sebi. Sjajan je i odabir mjesta ovog natjecanja, odakle su nam došli 'Šimini anđeli pakla', postrojba specijalne policije koja je tijekom rata obišla najteža ratišta u RH predvođena Šimom Đamićem", rekao je ministar Božinović.

Najavio je i kako će u sustavu MUP-a ta manifestacija postati tradicionalna ali i da će natjecanje najboljih hrvatskih policajaca u narednim godinama dobiti i međunarodni karakter.

O zapovjedniku Đamiću okupljenima je govorio i načelnik te PU brodsko-posavske Antun Valić koji je i sam tijekom rata bio pripadnik postrojbe na čijem je čelu bio Đamić. "Bili smo golobradi mladi policajci specijalci, on je stvarno išao prvi, a mi za njim. Na svakom ratištu čuvao je naše živote i točno znao kako će nas upotrijebiti na određenim položajima da ih osvojimo i sačuvamo", prisjetio se Valić.

Europski ADA kup Vukovarske mažoretkinje pobjednice Europskog kupa

Božinović: Ratni zločini postali prioritet kada smo preuzeli odgovornost za resor

Novinari su ministra Božinovića pitali i za komentar izjave predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović da pravosuđe treba slušati narod, a on je uzvratio kako nije na njemu da komentira izjavu predsjednice. 

"Ja vam mogu reći da kada govorimo o istraživanjima za ratne zločine, kad smo preuzeli odgovornost za ovaj resor poslušali smo prije svega našu unutrašnju savjest, pa ako hoćete i glas naroda utoliko što smo ratne zločine stavili kao jedan od prioriteta. Na žalost to nije bio slučaj prije ove postave u ravnateljstvu kada govorimo o vukovarsko-srijemskoj policijskoj upravi. Posebni timovi se s time bave i rezultati su tu", rekao je Božinović.

Upitan o puštanja na slobodu pet mlađih punoljetnika osumnjičenih za višestruko grupno silovanje maloljetnice u Zadru, ministar Božinović je rekao da ne može komentirati odluke pravosuđa.  

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

"Ja ne mogu, kao što nitko ne može komentirati pojedine odluke pravosuđa. Meni je u ovom i svim drugim slučajevima najvažnije kad dobijem izvješće, a u ovom slučaju sam dobio izvješće, da je policija postupala strogo u skladu sa zakonom", rekao je Božinović.

Vezano uz najavljene prosvjede zbog sudske odluke u 'zadrskom slučaju' Božinović je podsjetio na Zakon o javnom redu i miru rekavši da je policija logistika svim građanima. Po njegovim riječima u tom slučaju policija će postupiti rutinski, tako da se javni skupovi odvijaju tako da se ne ugroze mir i sigurnost.