Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Velika foto galerija

Pogledajte novi muzej u obnovljenom dvorcu Pejačević Virovitica

1/37
Foto: Kristijan Toplak
Dočekat će nas tamo i grofovi na čajanci, a zavirit ćemo im i u ormar i "uskočiti" u njihove raskošne modne kreacije

Nakon tri godine obnove, svoja vrata otvara Gradski muzej Virovitica u velebnom Dvorcu Pejačević. I jedan i drugi zasjali su u novom svjetlu nakon temeljite obnove vrijedne više od 81 milijuna kuna. Riječ je o projektu "5 do 12 za Dvorac".

Gradilište u Virovitici Virovitica kao veliko gradilište Gradnja centra za mljekarstvo i TIC-a

Jedini je to muzej, vjerojatno, u kojem se mogu – piliti drva. I osjetiti pri tome razlika u težini piljenja, primjerice, bukve ili hrasta. Dočekat će nas tamo i grofovi na čajanci, a zavirit ćemo im i u ormar i "uskočiti" u njihove raskošne modne kreacije.

- U postavu su dva narativa – kroz "Drveno doba" pričamo priču o drvetu u odnosu s čovjekom, temeljenu na lokalnom, ali primjenjivu na univerzalnije aspekte tog odnosa, dok je "Povijest Grada i Dvorca" priča o Virovitici od paleolita do danas, kroz sve njene posebnosti – priča Mihaela Kulej, ravnateljica i viša kustosica Gradskog muzeja Virovitica.

Svečano je otvorenje u četvrtak, 6. prosinca, u 18 sati, a vrata svim posjetiteljima otvaraju se u petak, kao poklon Grada Virovitice građanima za Svetog Nikolu.