Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Primio ih župan

Polaznici Ratne škole u nastavnom posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji

Polaznici Ratne škole u posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji
1/6
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Župan Ivo Žinić je podsjetio kako se u Sisačko-moslavačkoj županiji još osjećaju posljedice Domovinskog rata, u kojem je poginulo 1600 civila i 560 hrvatskih branitelja

Kako bi se bolje upoznali s ratnom povijesti te ekonomskim i društvenim stanjem u hrvatskim županijama, 20-ak nastavnika i polaznika 22. naraštaja Ratne škole Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u srijedu je boravilo u nastavnom posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji.

Završeni grubi građevinski radovi na objektu središnjeg paviljona Do kraja 2020. Sisak i Sisačko-moslavačka županija dobit će novu Opću bolnicu

Predstavnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vatrogasne zajednice i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te 18 polaznika Ratne škole "Ban Josip Jelačić", među kojima su i vojni časnici iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije, prilikom dolaska u Sisak pozdravili su sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i njegovi suradnici, koji su ih upoznali s obilježjima županije. 

Žinić je podsjetio kako se u Sisačko-moslavačkoj županiji još osjećaju posljedice Domovinskog rata, u kojem je poginulo 1600 civila i 560 hrvatskih branitelja. Tijekom rata 50 posto županije bilo je okupirano, a na tom su području nakon rata pronađene 44 masovne grobnice.

"Danas je županija okrenuta budućnosti i razvoju. Nakon propasti industrije, nositelji razvoja su nove, suvremene tehnologije, posebno u IT sektoru. Zahvaljujući djelovanju Razvojne agencije SIMORA, gdje radi 50-ak mladih stručnjaka, županija je dosad iskoristila milijardu i 25 milijuna kuna iz fondova EU", rekao je Žinić.

Načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić istaknuo je značenje zajedničkog školovanja časnika za nove dužnosti u sustavu obrane. Kako je rekao, "objedinjavanjem znanja, kompetencija i razmjenom iskustava polaznici se osposobljavaju za sve zahtjevnije dužnosti".

Odlični rezultati jedinstvenog modela obnove cesta u Sisačko-moslavačkoj županiji Uz pomoć gradova i općina ŽUC u tri godine obnovio više od 200 kilometara prometnica

U razgovoru sa županijskim čelnicima, polaznike Ratne škole zanimao je sustav obrane od poplava, razvoj infrastrukture u udaljenim naseljima županije, problem s planiranim odlaganjem nuklearnog otpada u vojarni Čerkezovcu na Trgovskoj gori, propali projekt azilantskog centra u Maloj Gorici i dr. 

Polaznici Ratne škole u Sisku odali su počast poginulim braniteljima i posjetili Stari grad, a predstavnici Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata pripremili su im posebnu prezentaciju o Domovinskom ratu. Posjetili su petrinjsku Vojarnu "Pukovnik Predrag Matanović, a planiraju obići i spomen-područje u Gornjem Viduševcu na mjestu predaje 21. kordunskog korpusa 1995. godine te posjetu Glini.