Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Županija udrugama daje 90.000 kuna

Pomoć pčelarima za proizvodnju kvalitetnog meda

Foto: Zagrebačka županija
Na području Zagrebačke županije aktivno je deset pčelarskih udruga

Zagrebačka županija dodijelila je 90.000 kuna pčelarskim udrugama na svojem području za prihranu pčelinjih zajednica čiji je opstanak ugrožen nepovoljnim klimatskim uvjetima. Sredstva su uplaćena Savezu pčelarskih udruga Zagrebačke županije. On će sredstva dodijeliti pčelarskim udrugama na temelju broja članova upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Županiji te broja pčelinjih zajednica. Inače, na području Zagrebačke županije aktivno je deset pčelarskih udruga čiji članovi u prosjeku svake godine proizvedu oko 600 tona visokokvalitetnog meda.

Zagrebačka županija po prihodima poduzetnika druga u Hrvatskoj Na jesen kreće gradnja tvornice u kojoj će se proizvoditi dijelovi za Airbus i Boeing

– Usprkos besprijekornom prirodnom okolišu zagrebačkog zelenog prstena, posljednjih nekoliko godina svjedoci smo brojnih prirodnih nepogoda koje direktno utječu na proizvodnju meda, a ovo je jedna u nizu mjera kojima pokušavamo pomoći našim pčelarima da zadrže količine i kvalitetu meda – izjavio je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo najavivši kako su u tijeku pripreme za organizaciju 10. festivala pčelarstva i 17. senzoričkog ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

Podsjetimo, jedna od najvažnijih uloga u ekosustavu pripada upravo pčelama. Osim što proizvode med, iznimno su bitne jer oprašuju biljke, čime se osigurava hrana i za životinjski i za ljudski svijet. 

Projekt vrijedan 123 milijuna kuna Gradit će se biciklistička staza duga 121 kilometar