Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
u samom vrhu

Ponosni smo na to što izdvajamo najviše za obrazovanje u Slavoniji

Virovitičko-podravska županija
Foto: Kristijan Toplak
Želimo dostići što veći broj škola kako bi učenici i učitelji mogli imati bolje uvjete rada, ističe virovitičko-podravski župan Igor Andrović

Prosječno 19 posto svojeg proračuna izdvajaju hrvatske županije za obrazovanje. Kada se gleda taj iznos po stanovniku, na visokom četvrtom mjestu onih koje izdvajaju najviše smjestila se Virovitičko-podravska županija. Iznad nje na toj su ljestvici Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija, što znači da je pretekla i Osječko-baranjsku, u čijem je srcu veliko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Podaci su to s aplikacije Otvoreni proračun.

– Ponosni smo na to što izdvajamo najviše za obrazovanje u cijeloj Slavoniji, ta nas je informacija ugodno iznenadila, i u budućnosti ćemo izdvajati još i više – poručuje virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Pan parket Orahovica Pan parket svojim proizvodima osvojio svijet Po parketu iz Orahovice hodaju u Švicarskoj, Kini, Argentini, Tajvanu

Gradit će nove škole

Više od 30 škola izgrađeno je u posljednjih devet godina u ovoj županiji, a napravljeno je i pet sportskih dvorana te novi Studentski dom u Virovitici. U rukama su im već i građevinske dozvole za gradnju Područne škole Vukosavljevica, zatim Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, nove Srednje strukovne škole Stjepan Ivšić Orahovica te nove Područne škole u Bakiću, kao i za rekonstrukciju OŠ Ivan Goran Kovačić sa sjedištem u Zdencima. Gradit će se i novi Učenički dom u Virovitici.

– Cilj nam je dostići što veći broj škola kako bi se mogla organizirati jednosmjenska nastava, a učenici i učitelji tako imati bolje uvjete rada. Spremne su, dakle, dozvole za gradnju nekoliko novih škola, vrijednih više desetaka milijuna kuna. Očekujemo i natječaje na kojima ćemo povući sredstva Europske unije za te projekte, što do sada nije bilo moguće jer nije postojao takav model, pa je Županija sve sama financirala – ističe Andrović, dodajući kako će, osim u zgrade, nastaviti ulagati i u opremu, posebice računala, kako bi se povećala kvaliteta rada u obrazovnim ustanovama.

Jedina je to županija u Hrvatskoj u čijim školama na Microbitovima rade već i učenici petih razreda, dok je u ostalim krajevima naše zemlje ta obuka “rezervirana” za đake u šestim razredima.

Pozvala ih Europska komisija

Specifični su i prvi po projektu za darovite učenike “BudiSTEMpatičan”, na čemu surađuju s Institutom “Ivo Pilar”. Izrađuju, naime, jedinstven model za prepoznavanje, identifikaciju i rad s darovitim učenicima u predtercijarnoj fazi, kojim će se moći koristiti bilo koja županija u Hrvatskoj. Time će se poboljšati razvoj potencijala darovitih učenika i omogućiti njihovo rano otkrivanje, kao i individualizirano poučavanje i učenje, koje će odgovarati njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima. Uključeno je 14 osnovnih i 7 srednjih škola čiji je osnivač Županija. Ciljana skupina je 541 potencijalno darovit učenik, i to 302 iz osnovnih i 239 iz srednjih škola. Projekt je vrijedan 926.000 kuna.

– Projekt “BudiSTEMpatičan” predstavit ćemo u svibnju Europskoj komisiji, na njihov poziv, kao primjer dobre prakse – navodi župan Andrović.

Legalizacija Poziv građanima Virovitička županija među liderima u legalizaciji