Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Važna turistička priznanja stigla u Suhopolje, Dravsku priču...

”Ponosni smo na turističke nagrade, a broj posjetitelja raste”

Foto: Kristijan Toplak
Uz to, Suhopolje je, u konkurenciji 16 destinacija, pobijedilo u renomiranoj Turističkoj patroli Večernjeg lista

Godine ulaganja, ali i jasna vizija i strategija, sve više dovode turiste u kontinentalni dio Hrvatske, pa tako i u Virovitičko-podravsku 
županiju. Nedavno su u Cavtatu Srebrni suncokret ruralnog turizma dobili manifestacija Slavonija i Podravina Wine Not!? te Posjetiteljski centar Dravska priča. Osim toga, Suhopolje je šampion Turističke patrole Večernjeg lista.

Velika ulaganja

– Lijepo je kada struka prepoznaje kvalitetu naše turističke ponude. Ponosni smo na Srebrne suncokrete ruralnog turizma koji su nam uručeni u sklopu 5. kongresa ruralnog turizma u Cavtatu, jer su dokaz kvalitetnog rada i Turističke zajednice VPŽ-a i Dravske priče. Oni nam pokazuju kako smo na pravom putu, ali nas i obvezuju da u budućnosti budemo još bolji. Ponosni smo i jer je Suhopolje pobjednik Turističke patrole Večernjeg lista. U konkurenciji 16 destinacija na kontinentu Suhopolje je odnijelo šampionsku titulu, na čemu još jednom čestitam i načelniku općine Sinišu Horvatu, ali i svim institucijama koje su doprinijele osvajanju ove hvalevrijedne nagrade. Upravo je općina Suhopolje od svih destinacija za svoj izgled, urednost, čistoću, gostoljubivost domaćina, smještaj, sadržaj za djecu, biciklističke i ostale sadržaje te opći dojam osvojila čak 95 bodova od mogućih 100, čime se još jednom dokazala kao destinacija poželjna za turiste i one koji  su željni mira, bogate enološke i gastronomske ponude, ali i svega što može ponuditi i kulturna i prirodna baština – rekao je župan Igor Andrović na konferenciji za medije u novom Posjetiteljskom  centru Dvorac Janković u Suhopolju, gdje se govorilo o dobivenim priznanjima, ali i budućim turističkim potencijalima.

Ove nagrade, poručio je, potvrda su da je Virovitičko-podravska županija turistima sve atraktivnija i da su se sva dosadašnja 
ulaganja, koja su iznosila više od 300 milijuna kuna i počela su prije 10-ak godina dostupnošću sredstava iz EU, počela i vraćati turističkim prometom koji je višestruko porastao.

- S tih 300  milijuna kuna obnavljali smo kulturnu baštinu, dvorce i kurije koji su povezani s našim plemićkim obiteljima iz 19. stoljeća. To je rezultiralo uspostavom Plemićke rute, a i osmišljavanjem kreativnih manifestacija. Dobili smo sjajnu osnovu za turistički razvoj. Tu su naša dva UNESCO-ova područja, cijeli Park prirode Papuk s poznatim izletištem Jankovcem, Geo Info centrom u Voćinu, kao i zaštićeni prirodni rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav. Naša Drava ima svoju priču na kojoj i dalje gradimo nove sadržaje vezane uz prirodu i ekologiju i zelenu praksu. Na toj iznimnoj prirodnoj baštini osnovali smo Zelenu rutu čiji sadržaji spadaju u sam vrh turističke eko nacionalne ponude – istaknuo je Andrović.

Pozitivne brojke

Turistička statistika na području Virovitičko-podravske županije pokazuje pozitivne brojke.

– Drago mi je da su rezultati svih ulaganja u našu županiju vidljivi. Osim ovih infrastrukturnih ulaganja, i to ne samo Županije, već i svih gradova i općina, zaslugu za ovakav uspjeh i rast u svim turističkim segmentima  imaju i marljivi turistički djelatnici. Oni su najzaslužniji što je od početka ove godine ostvareno čak 51 posto više dolazaka te čak 45 posto više noćenja nego u istom 
razdoblju lani. Mi smo na početku razvoja jedne prave turističke priče koja će sigurno još veću važnost imati u budućnosti, kada realiziramo sve one projekte koji su još u fazi realizacije ili u planu. To su svakako rekonstrukcija dvorca u Cabuni koji će postati Centar za kulturu zdravlja, kao i jedan od najvećih projekata prirodne baštine i turističke infrastrukture u Orahovici, uređenje turističko-rekreacijskog centra Jezero-Hercegovac u vrijednosti 80 milijuna kuna. Na Križnici će uskoro biti  otvoren centar za posjetitelje, tu je i Kuća čaja u Špišić Bukovici, budući adrenalinski parkovi kod Orahovice i Slatinskog Drenovcu i još puno toga – naveo je župan.

Titula šampiona kontinentalne Hrvatske u renomiranoj Turističkoj patroli Večernjeg lista posebno je razveselila načelnika općine Suhopolje Sinišu Horvata.

– Iz perspektive općine Suhopolje riječ je o desetljećima dugom trudu i ulaganju kako u sportsku infrastrukturu koju smo naslijedili još iz dana kada se u Suhopolju igrala Prva liga, do čuvanja naše kulturne baštine. Župna crkva sv. Terezije Avilske ponos je našeg mjesta. Virovitičko-podravska županija je prepoznala mogućnosti Suhopolja i kroz projekt obnove dvorca Janković učinila je naše naselje poželjnom turističkom destinacijom. Naravno, u ovom  uspjehu, dugi niz godina sudjeluju i naše brojne udruge, župa, naši poduzetnici, a u konačnici, svoj završni dodir i cjelokupni dojam su dali naši sumještani koji drže do ljepote naše zajednice i našega mjesta – poručio je načelnik Horvat.