Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Druga sjednica Vlade u povijesti u Međimurju

Popis sa 119 želja poslan u Zagreb - traži se pomoć za škole, ceste, bolnicu...

Foto: Ivica Beti
Traži se pomoć u revitalizaciji Starog grada Zrinskih, završetku izgradnje škole u Pribislavcu, obnovi općinskog suda u Čakovcu, gradnji osnovne škole Nedelišće...

Čak 119 projekata iz Međimurske županije poslano je Vladi koja će 18. srpnja u vojarni u Čakovcu održati drugu sjednicu u povijesti u Međimurju. Koji će se projekti naći na dnevnom redu još nije poznato. Najvažnijih 10 projekata su, kako doznajemo, revitalizacija Starog grada Zrinskih, gradnja Doma zdravlja, završetak gradnje osnovne škole u Pribislavcu, obnove općinskog suda u Čakovcu, gradnja osnovne škole Nedelišće, Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, daljnje ulaganje u Centar znanja na prostoru bivše vojarne, obilaznice Čakovca i Nedelišća te gradnja škole u Nedelišću. Očekuje se i darovanje zemljišta u državnom vlasništvu općinama i gradovima…

Projekt vrijedan 12 milijuna kuna Počinju građevinski radovi u centru "Med dvemi vodami"

O sjednici Vlade u Čakovcu razgovaralo se u veljači u Zagrebu, gdje je na inicijativu ministra Darka Horvata održan sastanak na koji su pozvani župan, gradonačelnici i načelnici. Potrebe i želje uvrštene su u dokument koji je prošlog tjedna predan ministru Horvatu.

Brojni projekti na čekanju

– U velikom smo investicijskom ciklusu i mnogo projekata vezano je uz županiju. Naše obveze u smislu sufinanciranja premašuju cijeli iznos županijskog proračuna. Gledajući sve ovo što se sad radi, trebali bismo stati, a već imamo tridesetak novih projekata u planu. Podrškom Vlade tim projektima i preuzimanjem određenih obveza već sutra možemo krenuti s realizacijom novih projekata iz kulture, obrazovanja, zdravstva i cestogradnje – kazao je župan Matija Posavec koji se nada da će Vlada prihvatiti veći broj prijedloga.

– Kad govorimo o zdravstvenom sustavu u Međimurju, tu smo sami. Ne dobivamo potporu ni od općina ni od gradova. Kad je riječ o energetskoj obnovi škola, i tu smo sami jer u komponenti projekata EU imate određenu razinu sufinanciranja. Na primjer, za revitalizaciju Starog grada naša obveza je šest milijuna kuna, a za rekonstrukciju stare Interne naša je obveza 15 milijuna kuna. Na čekanju imamo projekt energetske obnove Paviljona 1 u bolnici vrijednog 32 milijuna, od čega 11 milijuna moramo osigurati sami – nabrajao je župan.

Cilj projekta je da svaki potrošač shvati svoja prava Međimurski info centar potrošača Otvoreno prvo savjetovalište za potrošače u Hrvatskoj

Kad bi dio tih obveza preuzela Vlada, onda bi se, dodao je, moglo krenuti u nove projekte, poput dogradnje Srednje škole Prelog, rekonstrukcije Doma za starije i nemoćne, te dogradnje škola u Podturnu, Hodošanu i Donjoj Dubravi.

– Imamo puno projekata i nedovoljno novca. Ukupna vrijednost dijela sufinanciranja projekata premašuje naš proračun. Međimurska županija kao institucija u ovom je trenutku najveći investitor u Međimurju – kazao je Posavec.

Nećemo doći praznih ruku

Tu su i općine i gradovi sa svojim projektima, a u planu su i dva nacionalna centra u Međimurju - za biodinamičku proizvodnju i državna ergela za zaštitu međimurskog konja. Želja je i početak gradnje škole u Nedelišću, kao i završetak škole u Pribislavcu do jeseni.

– Svaki župan treba surađivati sa svakom Vladom i teret političke suradnje ne treba dominirati nad suradnjom bilo koje županije i Vlade. Ako imamo projekte za koje tražimo podršku, u Vladi trebaju shvatiti da je to Vlada svakog građanina i regije. Vlada se seli diljem Hrvatske i doista je bio red da dođe u Čakovec. Ovo je suradnja jedne regije s državom koja je još uvijek vrlo centralizirana - zaključio je Posavec.

U Life&Class termama Sveti Martin otvoren je aquapark MartiLandia Turizam Uložili 2,5 milijuna kuna u MartiLandiju

Ministar Horvat kaže da se na sjednici u Čakovcu sigurno neće realizirati cijeli set projekata u kompletu, no obveze koje će Vlada preuzeti mogu biti rješive do kraja godine.

– Želimo riješiti nagomilane probleme koje gradonačelnici i načelnici nisu uspjeli riješiti proteklih desetak godina – istaknuo je Horvat i poručio da drugi put Vlada dolazi u Međimursku županiju i da neće doći praznih ruku.