Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska 1092 pregleda
Odlični rezultati u Šibensko-kninskoj županiji

Porast broja turista bilježe gotovo sva odredišta, Šibenik najposjećeniji

plaža
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Direktorica županijske Turističke zajednice Željana Šikić ističe Njemačku kao 'najvjernije emitivno tržište koje u ukupnim noćenjima u županiji ima udjel od gotovo 13 posto, a u dolascima turista 10,6 posto'

Šibensko-kninska županija u prvih je sedam ovogodišnjih mjeseci ostvarila poraste od 17 posto u dolascima turista i od 13 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu, pri čemu poraste imaju gotovo sva odredišta, izvijestili su iz županijske Turističke zajednice.

Za turističke poraste u prvih sedam mjeseci ove godine zaslužno je 538,2 tisuće turista koji su došli u Šibensko-kninsku županiju te njihovih gotovo 3,3 milijuna noćenja, od kojih je najviše (713 tisuća) ostvareno samo u Šibeniku, koji je time i najposjećenije odredište u Županiji i u porastu od 2 posto u odnosu na lanjskih prvih sedam mjeseci.

Vodice su na drugom mjestu s tek nešto malo manje noćenja u prvih sedam mjeseci, blizu 713 tisuća, što je 21 posto više nego lani, a dvoznamenkasto povećanje od 15 posto ima i Rogoznica sa 372 tisuće noćenja, dok se Skradin u šibenskom zaleđu s 24,1 tisućom noćenja može pohvaliti s porastom od čak 56 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine.

Ukupno dobrim sedmomjesečnim rezultatima na području Šibensko-kninske županije pridonio je i ovogodišnji srpanj tijekom kojeg je u toj županiji boravilo 11 posto više turista nego u istom lanjskom mjesecu ili njih 297,3 tisuće, koji su ostvarili 2,2 milijuna noćenja ili 9 posto više.

Napominjući kako im je u županiju s gotovo svih tradicionalnih tržišta ove godine došlo više turista nego lani, direktorica županijske Turističke zajednice Željana Šikić ističe Njemačku kao "najvjernije emitivno tržište koje u ukupnim noćenjima u županiji ima udjel od gotovo 13 posto, a u dolascima turista 10,6 posto".

Ove godine više nautičara nego lani

S druge strane, iz Austrije dolazi najviše nautičara kojih je u sedam mjeseci ove godine također došlo i noćilo više nego lani, za 14 posto više odnosno njih oko 45 tisuća ostvarilo je 276,5 tisuća noćenja.

"Investicije u turizmu ključne su za dobre rezultate, pa su tako i u Šibensko-kninskoj županiji donijele povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta i nove objekte, među kojima se ističe luksuzni turistički kompleks Olympia sky u Vodicama, u čiju je izgradnju uloženo 172 milijuna kuna, kao i konvencijski centar Šibenik u sklopu Solaris Beach Resorta u koji je uloženo oko 58 milijuna kuna", naglašava Šikić dodajući važnost ulaganja i u male obiteljske hotele, poput onog od 26 milijuna kuna u obnovu hotela Borovnika u Tisnom.

Uz Šikić, i župan Šibensko-kninski Goran Pauk uvjeren je da će se u toj županiji nastaviti pozitivni turistički trendovi, na koje osim novih investicija, odlične ponude, sinergije javnog i privatnog sektora, utječe i činjenica da je to jedina županija u Hrvatskoj s dva zaštićena UNESCO spomenika, jer se katedrali sv. Jakova u tome ovog srpnja pridružila tvrđava sv. Nikole, jedna od najbolje očuvanih fortifikacijskih utvrda iz 16. stoljeća.