Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Mjesec borbe obilježen u Zagrebačkoj županiji

Poruka stručnjaka: Recimo ne ovisnostima

Foto: Zagrebačka županija
– Cilj je ovog stručnog skupa poslati poruku o opasnosti i rasprostranjenosti više vrsta ovisnosti – rekla je Ksenija Čuljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje

U povodu Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca Zagrebačka županija u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo organizirala je u ivanićgradskoj Specijalnoj bolnici za medicinsku 
rehabilitaciju Naftalan stručni skup “Ovisnosti modernog doba”.

Tri vrlo zanimljiva i edukativna predavanja održali su glavni policijski inspektor Čedomir Šinjori iz Uprave kriminalističke policije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (“Prodaja droga putem dark weba”), Lidija Vugrinec iz Službe za suzbijanje zlouporabe droga HZJZ-a (“Online tretmanske intervencije – mogućnosti i izazov”) dok je Davor Bodor iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan imao temu “Ovisnosti modernoga doba – kockanje i internet” upozorivši kako je u Hrvatskoj sve više ovisnika:

– Naročito je opasan trend igranja online kasina – rekao je Bodor naglasivši da je poseban problem ovisnost o kockanju kod maloljetnika.

– Za vrijeme koronakrize u dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju Sveti Ivan imali smo 15-ak pacijenata na dan, a sad ih imamo 50-ak – dodao je upozorivši na manjak dnevnobolničkih kapaciteta.

U ime Zagrebačke županije sudionike stručnoga skupa pozdravila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak.

– Cilj je ovog stručnog skupa poslati poruku o opasnosti i rasprostranjenosti više vrsta ovisnosti. Nasreću, za Zagrebačku županiju nisu tako alarmantni podaci, no nisu ni zanemarivi – rekla je Čuljak istaknuvši da je u prošloj godini zabilježen porast konzumacije alkohola i tzv. kućnih droga te pušenja marihuane.