Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Počela gradnja Geo-info centra u Voćinu

Posjetitelji će osjetiti potres i doživjeti miocenske psine iz Panonskog mora

Geo info centar u Voćinu svoja bi vrata trebao otvoriti u proljeće 2020.
1/10
Foto: Kristijan Toplak
Projekt je to od 38 milijuna kuna, a dio je većeg projekta Geopriče UNESCO geoparka Papuk

Počela je gradnja Geo-info centra u Voćinu, jedinstvenog multimedijalnog centra vrijednog 38 milijuna kuna. U višedimenzionalnom kinu posjetitelji će putovati kroz vrijeme i vratiti se 23 milijuna godina unatrag. Zavirit će i u podzemlje Papuka i doživjeti ozračje u špiljama i jamama, ali i ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna te se tako susresti s nosorozima, sabljastim mačkama.

Foto: Kristijan Toplak

- Otvorit će se nova radna mjesta, a uz statični muzejski postav i interpretaciju biološke, geološke i kulturne baštine, na inovativan će se način pristupiti interpretaciji i interakciji s posjetiteljima. Upoznat će, tako, i miocenske psine koje su u ono vrijeme obitavale u Panonskom moru, ali i osjetiti potres - istaknuo je Alen Jurenac, ravnatelj JU Parka prirode Papuk.

Geo-info centar u Voćinu otvorit će svoja vrata, očekuje se, u proljeće 2020. Imat će neto površinu od 843,13 metra četvorna, od čega se 30 posto odnosi na uredske i sanitarne prostore, a 70 posto na izložbeno – prezentacijski dio.

Dio je to projekta Geopriče UNESCO geoparka Papuk, "teškog" ukupno 90 milijuna kuna.

- Učenici i studenti i istraživači upoznavat će u Voćinu geološku prošlost ovog podneblja. Doprinijet će to razvoju turizma. Park prirode Papuk, posebno Jankovac, lani je zabilježio rekordan broj posjetitelja, a očekujemo još veći, jer je u sklopu ovog projekta asfaltirana cesta do slavonskog bisera Jankovca – poručio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Foto: Kristijan Toplak

Projekt Geopriče UNESCO geoparka je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna, uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.

Bicikli Sve o cikloturizmu Panonske biciklističke staze i na internetu Križnica Križnica Pronašli smo mjesto gdje vrijeme "curi" sporije